Elizabeta Pjast

Za druge Elizabete iz dinastije Pjast vidi Elizabeta Pjast (čvor).

Elizabeta Pjast ( 1302- 23. august 1345.) je bila banica Bosne kao treća supruga bana Stjepana II.

Porijeklo uredi

Elizabeta je bila kćerka kujavskog vojvode Kazimira II Pjasta. Ime njene majke nije poznato. Pripadala je dinastiji Pjast koja je vladala Poljskim kraljevstvom.Pored Elzabete Kazimir je imao sina Wladisalava Poljskog .

Brak uredi

 
Elizabetin kćerka Elizabeta na replici škrinje sv. Šimuna, čije je stvaranje naručila.

Brak između Elizabete i Stjepana, koji je već bio dva puta oženjen (ortenburškom groficom Elizabetom i bugarskom carevnom), aranžirao je Karlo I Robert, kralj Ugarske, 1323. godine. Elizabeta je bila imenjakinja i rodica Karlove supruge, kraljice Elizabete, a Karlo I Robert je želio ovim brakom steći veću kontrolu nad Stjepanom. Kao vjenčani dar, Stjepan je od Karla Roberta dobio zapadne zemlje koje je prethodno kontrolirao Mladen I Šubić Bribirski.

Brak je bio ozakonjen 1339. godine. Do tada je Stjepanov brak s kćerkom nekog bugarskog cara još bio smatran validnim. Od njene djece, preživjelo je dvoje dvije kćerke, a Elizabeta je imala četvero poznate djece :

Banica Elizabeta je umrla za vrijeme života svog muža, tačnije 23. augusta 1345, uzrok smrti bila je kuga. Dominik Mandić vjeruje da je sahranjena u Bobovcu, u istoj grobnici kao i njen suprug Stjepan, Stjepanov brat Vladislav i Vladislavova supruga Jelena. [1]

Reference uredi

  1. Mandić, Doninik: Franjevačka Bosna: razvoj i uprava Bosanske vikarije i provincije, 1340-1735, Hrvatski povijesni institut, 1968, str. 231.