Elizabeta od Bavarske (carica)

(Preusmjereno sa stranice Elizabeta Austrijska)

Elizabeta Amalija Eugenija od Bavarske (njemački: Elisabeth Amalie Eugenie; 24. decembar 1837 - 10. septembar 1898), poznata pod nadimkom Sisi, je bila austrijska carica i ugarsko-hrvatska kraljica kao supruga cara Franje Josipa.

Elizabeta od Bavarske
Carica Austrije; kraljica Ugarske, Češke, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije
SupružnikFranjo Josip, car Austrije
DjecaGizela Austrijska
Rudolf Austrijski
Marija Valerija Austrijska
DinastijaWittelsbach
OtacMaksimilijan Josip od Bavarske
MajkaLudovika od Bavarske
Rođenje24. decembar 1837.
Minhen
Smrt10. septembar 1898.
Ženeva

Mladost

uredi

Rođena je u Minhenu i bila kćerka Maksimilijana Josipa, vojvode u Bavarskoj, i princeze Ludovike od Bavarskoj, te je kao takva nosila titulu vojvotkinje u Bavarskoj. S majkom i sestrom Helenom je putovala u Austriju, gdje je Helena trebala biti predstavljena mladom austrijskom caru Franji Josipu. Franjo Josip je, međutim, izabrao Elizabetu i par je vjenčan u Beču 24. aprila 1854. godine, čime je Elizabeta postala carica i kraljica. Nova carica se teško prilagođavala strogom habsburškom dvoru.

Bračni život

uredi

Carica je ubrzo rodila dvije kćerke i sina, a nešto kasnije još jednu kćerku. Smrt njenog prvorođenčeta teško je pogodila Elizabetu. Godine 1860. razboljela se i napustila Beč, te putovala Madeira ostrvima. Elizabeta nije učestvovala u odgoju i obrazovanu svoje djece, koja su bila prepuštena baki Sofiji, Elizabetinoj svekrvi. Nakon rođenja četvrtog djeteta odnos cara i carice se počeo hladiti, a Elizabeta je nastavila putovati Evropom i vrlo rijetko viđati svoju porodicu. Većinu svoga vremena provodila je u uljepšavanju i čuvanju svoje ljepote po kojoj je ostala poznata. Zbog čestog odsustvovanja iz Beča i rijetkog viđanja supruga koji ju je varao s glumicom Katharinom Schratt, bila je povezivana sa nizom muškaraca koji su bili smatrani njenim ljubavnicima. Elizabeta je uživala u pisanju i čitanju poezije, te učenju grčkog jezika.

Godine 1889. izgubila je još jedno dijete, jedinog sina Rudolfa, koji je život okončao samoubistvom.

Atentat

uredi

Dana 10. septembra 1898. godine u Ženevi u Švicarskoj, šezdesetogodišnju caricu je u srce turpijom ubo mladi anarhist po imenu Luigi Lucheni. Carica je bila u šetnji sa svojom pratnjom koja nije bila svjesna ozbiljnosti situacije sve dok carici nije bio skinut korzet koji je sprječavao krvarenje, a nakon skidanja korzeta carica je iskrvarila. Sahranjena je u Carskoj kripti u Beču.

U popularnoj kulturi

uredi

Elizabeta od Bavarske je kasnijim generacijama najpoznatija po seriji biografskih filmova iz 1950-ih, gdje je njen lik tumačila poznata austrijska glumica Romy Schneider.

Vanjske veze

uredi