Elija Eudokija ili Elija Evdokija (Aelia Eudocia Augusta, cca. 401 - 20. oktobar 460), rođena kao Atenaida ili Atinaida, bila je bizantska carica, odnosno supruga cara Teodozija II. Bila je poznata po pjesničkom talentu, ali i kao gorljiva kršćanka, koja je posljednje godine života provela u Svetoj Zemlji podižući crkve i dobrotvorne ustanove. Pravoslavna crkva je slavi kao sveticu.

Elija Eudokija

Rodila se u Ateni kao kćer uglednog sofista i filozofa Leontija, koji je bio pagan te joj dao ime po boginiji Ateni. Svoju je kćer temeljito poučio književnosti i retorici. Nakon očeve smrti su je braća nastojala lišiti nasljedstva zbog čega je otišla u Konstantinopol kako bi se požalila tadašnjem bizantskom caru. Na dvoru ju je zapazila Pulherija, sestra cara Teodozija II, i impresionirana kako njenom velikom ljepotom tako i govorničkim vještinama, učinila dvorskom damom, ali i kandidatom za suprugu svog brata.

Atenaida je potom krštena i uzela ime Eudokija, te se 7. juna 421. udala za Teodozija. Rodila mu je troje djece - sina Arkadija koji je umro u djetinjstvu, kćer Flacila (u. 439) i kćer Liciniju Eudoksiju, suprugu careva Valentijana III i Petronija Maksima.

Vanjske veze uredi

Kraljevske titule
Prethodi:
Aelia Eudoxia
Bizantska carica
421–450
Slijedi:
Pulcheria