Eli Herschel Wallach (7. 12. 1915 - 24. 6. 2014) je bio američki filmski, televizijski i kazališni glumac.

Eli Wallach
Fotografija iz 1966.
Biografske informacije
Rođenje(1915-12-07)7. 12. 1915.
Sjedinjene Američke Države Brooklyn, New York, SAD
SupružnikAnne Jackson (1948-2014, njegova smrt), troje djece
Znamenite uloge
Potpis

Wallach se rodio u Brooklynu u porodici Berthe Schorr i Abrahama Wallacha, koja je bila jedino židovsko kućanstvo u pretežno italoameričkoj četvrti. Kasnije se školovao na Univerzitetu Teksasa u Austinu i njujorškom City Collegeu, a prva glumačka iskustva s metodskom glumom stekao u školi Neighborhood Playhouse.

Za vrijeme drugog svjetskog rata Wallach je služio kao narednik u vojnoj bolnici na Havajima, ali je nakon kraće obuke dobio čin potporučnika te poslan u vojnu bolnicu u Casablanci, a kasnije u Francuskoj. Kada su pretpostavljeni otkrili njegovu glumačku prošlost, zamolili su ga da ranjenike zabavlja improviziranim skečevima.

Po povratku iz rata Wallach je imao glumački debi na Broadwayu, gdje će nastupati u cijelom nizu zapaženih predstava.

Godine 1948. Wallach se oženio za uglednu kazališnu glumicu Anne Jackson, s kojom će imati troje djece - sina Petera, te kćeri Katherine i Robertu. Zbog supruge se preobratio na katoličanstvo i postao aktivan u Christophersima, organizaciji koja je okupljala holivudske glumce-katolike.

Wallach je svoj filmski debi imao u kontroverznom Kazanovom filmu Baby Doll 1956. godine, a nakon toga su slijedile uglavnom epizodne uloge. Bez obzira na to, nametnuo se kao jedan od najboljih karakternih glumaca u Hollywoodu, a posebno je upečatljiva bila uloga meksičkog bandita Calvere u vesternu The Magnificent Seven.

Wallach je na temelju te uloge sagradio lik Tuca u znamenitnom špageti-vesternu The Good, the Bad and the Ugly koji će predstavljati vrhunac njegove karijere. Nakon toga su slijedile hvaljene, ali ipak manje zapažene karakterne i epizodne uloge u brojnim drugim holivudskim filmovima.

Filmografija uredi

Vanjske veze uredi