E-cigareta

(Preusmjereno sa stranice Elektronska cigareta)

E-cigareta je elektronski sklop zamišljen kao zamjena za klasičnu cigaretu.

E-cigareta.

Naziv i izum uredi

Osim naziva e-cigareta često se koriste: elektronska cigareta, elektronička cigareta, eCigareta ili električna cigareta. Prvu e-cigaretu 2004. godine dizajnirao je i patentirao Lik Hun - korporacija Ruyan iz Kine.

Utjecaj na zdravlje: uredi

E-cigareta predstavlja zdraviju alternativu pušenju. Zdravija je zbog toga što ne sadrži u sebi više od 4.000 kemijskih sastojaka kao klasična cigareta. Sadrži samo tekućinu s nikotinom. Dim koji oslobađa je u svojoj biti vodena para obogaćena nikotinom. Zbog toga što nisu štetne, u večini zemalja Europske Unije i SAD-u, e-cigarete su dozvoljene za pušenje na mjestima gdje postoji zabrana pušenja klasičnih cigareta. Uz to što prva istraživanja pokazuju da e-cigarete nisu štetne za zdravlje, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da su ta istraživanja još uvijek nedostatna i da je prerano za takav zaključak.

Sastav: uredi

Sastav varira ovisno o proizvođaču. Evo jedan za primjer:

  • Propylene glycol 85%
  • Nicotine 6%
  • Glycerol 2%
  • Essence 2%
  • Organic acid 1%
  • Anti-oxidation agent 1%

Tehnologija uredi

E-cigarete se sastoje iz 3 osnovna dijela: baterije, elektronskog raspršivača i nikotinskog punjenja. Baterije su uglavnom litij-ionske, punjive s LED lampicom na vrhu koja imitira žar. Elektronski raspršivač zadužen je za kontrolu rada uređaja i oslobađanje pare obogaćene nikotinom prilikom uvlačenja. Nikotinsko punjenje služi kao spremnik tekućine s nikotinom, te se mijenja kada se potroši. Jedno nikotinsko punjenje traje kao 8–50 klasičnih cigareta, ovisno o proizvođaču i navikama pušenja. E-cigareta se automatski aktivira prilikom uvlačenja, te sa nakon uvlačenja i sama deaktivira.

Proizvodi uredi

Postoji više proizvođača elektronskih cigareta, čiji se modeli razlikuju u veličini i kvaliteti. Najnoviji proizvodi sve više izgledom, dimenzijama i opipom nalikuju klasičnoj cigareti. Uz osnovni proizvod, e-cigaretu i nikotinska punjenja, mnogi proizvođači proizvode razne dodatke, kao npr. USB punjače za bateriju, punjač za auto, torbice za prenošenje.[1]

Izvještaj o sigurnosti korištenja e-cigarete na Engleskom jeziku Arhivirano 2012-10-31 na Wayback Machine-u

Reference uredi