Elaine Pagels (transkribovano Elejn Pejgels, rođena kao Elaine Hiesey 13. 2. 1943.) je američka istoričarka religije i univerzitetska profesorica čije je glavno polje istraživanja istorija ranog hrišćanstva, a posebno gnosticizam.

Elaine Pagels
Profesorica Elaine Pagels
Rođenje13. 2. 1943. (1943-02-13) (dob: 81)

Život uredi

1965. godine je upisala postdiplomske studije istorije hrišćanstva na Harvardskom univerzitetu. Za temu doktorske disertacije, koju je pisala na Harvardu i Oksfordu, je uzela spor između gnostičkog i ortodoksnog hrišćanstva. 1969. se udala za poznatog američkog fizičara Hajnca Pejgelsa, s kojim je imala sina. Oboje su umrli u periodu od godinu dana - sin od bolesti, a muž u planinarskoj nesreći, a što je Pagels inspirisalo da ponovno istraži sopstvenu duhovnost i napiše Poreklo satane.

Doktorirala je na Harvardu 1970. i prihvatila mesto nastavnika u Koledžu Barnard, Univerzitet Kolumbija. Po objavljivanju dveju stručnih knjiga o ranom hrišćanskom gnosticizmu[1], 1975. je primila stipendije (od Američkog saveta učenih društava i od Američkog filozofskog društva) kako bih mogla da proučava rukopise knjižnice Nag Hamadi u Koptskom muzeju u Kairu. Učestvovala je u pripremanju prvog celokupnog izdanja na engleskom, objavljenog u Sjedinjenim Državama 1977. godine.[2]

Dela uredi

Njene najpoznatije knjige su:

Polazeći od teze o političkoj suštini religijskih institucija, Elejn Pejgels razotkriva osnovne dogme zvaničnog hrišćanstva kao političke mitove stvorene da bi se učvrstila prevlast grupe vodećih ideologa u crkvenoj hijerarhiji.[3]

Izvori uredi

  1. E. Pagels, The Johannine Gospel Exegesis (Nashville, 1973); The Gnostic Paul: Gnostic Exegesis of the Pauline Letters, (Philadelphia, 1975).
  2. Elejn Pejgels - Gnostička evanđelja (scribd)
  3. Elejn Pejgels - Gnostička jevanđelja (baneprevoz)

Vanjske veze uredi