El espíritu de la colmena

El espíritu de la colmena (sh. Duh košnice) je španski igrani film snimljen 1973. godine u režiji Victora Ericea, koji se smatra jednim od najboljih i najznačajnijih ostvarenja u historiji španske kinematografije.

El espíritu de la colmena
RežijaVíctor Erice
ProducentElías Querejeta
Scenario
  • Víctor Erice
  • Ángel Fernández Santos
  • Francisco J. Querejeta

sinopsis:
  • Víctor Erice
  • Ángel Fernández Santos
Uloge
MuzikaLuis de Pablo
FotografijaLuis Cuadrado
DistribucijaBocaccio Distribución
Datum(i) premijere
8. 10. 1973 (1973-10-08) (Madrid)
Trajanje97 min.
Zemlja Španija
Jezikšpanski

Radnja se događa u jednom španskom gradiću 1940. godine, nedugo nakon završetka građanskog rata i uspostave Francovog režima, te prikazuje život jedne porodice koja se nastoji prilagoditi novim okolnostima. Protagonistica je najmlađa kćer koja, nakon što je u putujućem kinu pogledala film Frankenstein, počinje njegovu radnju povezivati sa događajima oko nje, odnosno hvatanjem odbjeglog vojnika poražene republikanske vojske, odnosno maštati o Frankensteinovom čudovištu.

El espiritu de la colmena je snimljen u posljednjim godinama Francovog režima, kada je u značajnoj mjeri oslabila dotadašnja represija, a sineasti i drugi autori bili manje podvrgnuti cenzuri, te su se nešto slobodnije mogli baviti dotadašnjom tabu temom građanskog rata, te podjela i trauma koje je izazvao i još uvijek izazivao u španskom društvu. Mnogi su u radnji i likovima, a pogotovo u korištenju motiva iz klasičnog hollywoodskim horor-filma, vidjeli osudu konformizma i državne represije, a posebno je isticano korištenje djeteta kao glavnog lika, odnosno prikazivanje svih tih zbivanja iz nevine dječje perspektive. Ulogu djevojčice je tumačila 7-godišnja Ana Torrent, koja će kasnije postati jedna od najpoznatijih španskih glumica; kako bi joj olakšao glumu, Erice je odlučio njen lik prozvati "Ana", a isto je učinio i sa drugim glavnim likovima, koje je prozvao po glumcima koji su ih tumačili.

Film je prikazan na Filmskom festivalu u San Sebastianu gdje je osvojio Zlatnu školjku.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi