El cartel de los sapos, poznatija po skraćenom nazivu El cartel, je kolumbijska igrana TV-serija koja se originalno emitirala na programu mreže Caracol od 2008. do 2010. godine.

El cartel
Žanrdramska serija
KreatorAndrés López López
ScenarioJuan Camilo Ferrand i Andrés López López
RežijaLuis Alberto Restrepo y Gabriel Casilimas
NastupajuManolo Cardona
Robinson Díaz
Diego Cadavid
Fernando Solórzano
Julián Arango
Ilja Rosendahl
NaracijaManolo Cardona]] (sezona 1)
Diego Cadavid (sezona 2)
Zemlja porijekla Kolumbija
Jezik/cišpanski, engleski (u flashback scenama)
Broj sezona2
Broj epizoda200
Produkcija
Izvršni producent(i)Amparo Gutierrez
Producent(i)Cristina Palacio
Trajanjecca. 46 min. (ranije epizode)
cca. 25 min. (asnije epizode)
Producentska kompanija/eCaracol Televisión S.A.
Emitiranje
Originalni kanalCaracol Television
Originalno prikazivanje4. jun 200817. novembar 2010
Eksterni linkovi
Službene stranice

U Srbiji je prikazivana na TV Košava pod nazivom Kartel.

Sezona 1:

uredi

Sinopsis

uredi

Ono što je počelo kao jedna nesvakidašnja avantura koju su desetorica prijatelja, članovi kartela droge, otpočeli misleći da će ih načiniti milionerima, završila se loše po sve. Jer, u takvom poslu na kraju se uvek sve izgubi.

Svet narkotrafikovanja privlači Martina Gonzaleza, petnaestogodišnjeg dečaka, ambicioznog i smelog, člana kolumbijske porodice srednje klase, koji traži od svog druga Pepea Kadene da mu pomogne kako bi ušao u lanac dilera droge.

Ne znajući da je ta odlula početak života koji će promeniti njegovu sudbinu zauvek, Martin zvani "Fresita", počinje da radi u kuhinji jedne laboratorije kokaina, gde ga obučava gazda Oskar Kadena. Uči brzo i počinje sa svojim prvim dilovanjem droge u SAD, u vreme kada se njegov šef udružuje sa braćom Viljegas iz takozvanog Zapadnog Kartela, kako bi se otarasio najvećeg narkotrafikanta svih vremena - Pabla Eskobara.

Neprijatelj broj jedan pada, i nakon njega dolazi Martin koji nije sposoban da stane. Tada nastaje Pacifički Kartel, najopasniji kartel koji je ikada postojao u Kolumbiji, predvođen Oskarom Kadenom. Učenik i učenik sklapaju tako jedan pakt prijateljstva i poslovanja.

Novac dolazi a roba svakodnevno odlazi, dok Martinovo bogatstvo postaje ogromno. Tada se zaljubljuje u Sofiju, učesnicu Nacionalnog takmičenja u lepoti koju osvaja lažima. Međutim, sve se ruši onog trenutka kada Sofija otkriva istinu o poreklu njegovog bogatstva i nalaže mu da se odluči ili za ljubav ili posao.

Za to vreme, Oskar pomaže policiji da zakopaju nekada moći Zapadni Kartel, i to dovodi do dodatnog zagreva neprijateljskih odnosa između dve kriminalne organizacije. Martin odbija da nastavi sa bitkom i odlučuje da otputuje u Majami sa Sofijom i svojom decom, ni ne sluteći da će do tamo doći upravo ono od čega beži. Ne može pobeći od sveta o kome je sanjao, mora nastaviti sa svojim nelegalnim aktivnostima, i to u vremenu kada posmatra kako njegovi prijatelji, jedan za drugim, padaju pod moćima neprijatelja.

U potrazi za zaštitom Martin je prisiljen na beg u Meksiko. Tamo uspeva svakodnevno doći do informacija o padu svojih ortaka. To, i pokušaj atentata protiv njega, dovešće Martina do situacije preduzimanja ozbiljne odluke.

Uloge

uredi
Glumac: Uloga:
Manolo Kardona Martin
Karen Martinez Sofija
Dijego Kadavid Pepe
Hulijana Galvis Elijana
Robinson Dijaz Kabo
Sandra Rejes Amparo Kadena
Hulijan Arango Gaudanja
Andres Para Anestezija
Santijago Moure Don Mario
Fernando Solorzano Oskar Kadena
Fernando Arevalo Hulio Truhiljo
Huan Pablo Raba Pirulito
Natali Umanja Huanita
Džimi Vaskez Revolver
Natalija Betankurt Hulijana
Luis Velasko Samuel Morales
Džon Gertz Sem Mativs
Armando Gutijerez David Paz
Huan Karlos Arango Bunjuelo

Sezona 2:

uredi

Sinopsis

uredi

Tamo gde je Martin Gonzalez završio svoju verziju priče o narko-kartelima, Pepe Kardona započinje svoju o onome što se dogodilo tokom naredne četiri godine: kako je zahvaljujući saradnji sa DEA-om uspeo da izađe iz zatvora, bavljenju poslom doušnika Anestesije, begu u Kolumbiju, i novom hapšenju i povratku u zatvor.

Kao i u prvom delu, ova epska priča bavi se opasnim svetom trgovine drogom, kroz iste elemente akcije, intrige, romanse i komedije koji je karakterišu.

Prljavi rat, kriminal, izdaje, smrti, progoni, povratci u život, opasne alijanse, mračni poslovi, porodične priče i nemoguće ljubavi, samo su neki od sastojaka priče "Punoglavca". Ponovo se pokreće radiografija socijalnog problema poput trgovine drogom, posla koji završava obeležavanjem sudbina svih onih koji bivaju zahvaćeni njegovim lancem, kao i njihovih prodica i bliskih prijatelja. Jer, kao što kaže Pepe, "porodica je Ahilova peta svakog narko dilera. Na kraju se uvek pada njenom stranom".

Pepe opisuje poslednje događaje iz života velikih i mitskih dilera narko sveta: El Kaba, Don Marija, Bunjuela, Pirulita, Ampara Kadene, Kaličea, paravojnog advokata Parinete, i mnogih drugih. Ali, takođe i onih koji su se bavili njihovim proganom i odvođenjem pred pravdu, kao majora Modera, policajca zvanog Kasanarko, i grupe agenata DEA-e koja teži raskidanju kolumbijskih i meksičkih kartela droge.

U isto vreme, bivši diler koristi vreme za otkrivanje priča o nekoliko povezanih likova čija dela ne izlaze iz štampe: debelog Džona, naplatnika koji je izgubio 450 000 dolara svojih šefova; Antenasa, pratilaca jedne poznate glumice koja izlazi sa svojim šefom; ili Džohane, devojke koja nesvesno počinje da diluje kokainom u skrivenoj kući na granici Meksika sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Uloge

uredi
Glumac: Uloga:
Dijego Kadavid Pepe Kadena
Robinson Dijaz Kabo
Patrisija Manterola Andrea Negrete
Karolina Gera Viki Puerta
Džon Aleks Toro Antenas
Luis Fernando Montoja Primo
Alehandro Martines Major Madero
Huan Sebastijan Aragon Roki
Viktor Maljarino Puma
Santijago Moure Don Mario
Andres Para Anestesija
Hulijan Alvares Poručnik Kalero
Mičel Manterola Lilijan
Karlos A. Sančez Karemotor
Luis Eduardo Arango Džon
Dijana Hojos Suli
Anhelika Blandon Džoana
Andrea Noseti Lina Marija Asevedo
Bernardo Garsija Paharako
Tomi Vaskez Harvej Rasines
Paola Dulse Blanka
Kamilo Sanenz Pirulito
Huan Karlos Aranho Bunjuelo

Vanjske veze

uredi