El Lisicki (rus. Эль Лисицкий), vlastitim imenom Lazar Markovič Lisickij (rus. Лазарь Маркович Лисицкий; 23. novembar 1890, Počinok30. decembar 1941, Moskva) bio je ruski i sovjetski slikar, arhitekta, grafičar, tipograf i fotograf. Spadao je u najvažnije ličnosti ruske avangarde sa početka 20. veka i skupa sa svojim učiteljem Kazimir Maljevičem je osnovao umetnički pravac suprematizam kako je sam Maljevič nazivao konstruktivizam.

El Lissitzky
Эль Лисицкий
avangarda - suprematizam
Biografske informacije
Rođenje23. studenog 1890.
Počinok, Rusija
Smrt30. prosinca 1941.
Moskva, Rusija
Opus
Poljeslikarstvo, arhitektura, grafika, fotografija, tipografija
PraksaŠkola Zvantseva
Znamenita djela

Biografija uredi

Posle detinjstva i mladosti u Smoljensku hteo je da ide na akademiju u Petrogradu ali ga tu nisu primili i on odlazi na studij u tehničku školu u Darmštatu. Tu je završio studij, da bi se početkom Prvog svetskog rata vratio u Rusiju i od 1917. godine poučavao zajedno sa Kazimir Maljevičom na umetničkoj školi u Vitebsku gde je direktor bio Mark Šagal. Kasnije je (1921. godine) predavao na moskovskoj akademiji. Godine 1922. – 1928. vratio se u Nemačku i predavao na Bauhausu i sarađivao sa grupom De Stijl. Od 1928. godine je živeo u Moskvi gde je radio kao projektant. Na međunarodnim izložbama za Rusiju je predlagao dekoracije za njihove paviljone.

Delo uredi

 
El Lissitzky: Izbij Bijele Crvenim klinom (1919.)

Arhitektonsko delo El Lisickog se najviše ogleda u utopističkim projektima kojima je trebalo da se radikalno izmeni izgled Moskve. Trebalo je da se svi neboderi uzdižu iznad zemlje sa minimalnim zahtevom za potpornom površinom i poznati su kao „nebeske uzengije“. Te čelične konstrukcije nije bilo moguće realizovati. Pored toga što se ogledao u arhitekturi, El Lisicki se posvetio slikarstvu, reklamnoj grafici, knjižnoj umetnosti i izlaganju.

„... naša umetnost spada u epohu naučnih saznanja. Upotrebljavamo metode ove epohe—analiziramo... Svet nam je dat kroz viđenje, kroz boju- to je jedan pristup. Svet nam je dat kroz dodir, kroz materijal - to je drugi pristup. Prema oba pristupa svet spada u geometrijski poredak.“ (El Markovič Lisicki )

Literatura uredi

  1. Udo Kuterman, Savremena arhitektura, Novi Sad, 1971.

Veze uredi

Spoljašnje veze uredi