El Dorado (film, 1921)

(Preusmjereno sa El Dorado (1921 film))
El Dorado
Režija Marcel L'Herbier
Scenario Marcel L'Herbier
Uloge Ève Francis
Jaque Catelain
Philippe Hériat
Marcelle Pradot
Muzika Marius-François Gaillard
Fotografija Georges Lucas
Georges Specht
Studio Gaumont Série Pax
Distribucija Gaumont
Datum(i) premijere
28. oktobar 1921 (1921-10-28)
Trajanje 98 min.
Zemlja  Francuska
Jezik nijemi film
francuski međutitlovi
Budžet 400.000 FF

El Dorado je francuski crno-bijeli nijemi film snimljen 1921. u režiji Marcela L'Herbiera. Po žanru je melodrama, a radnja je smještena u Andaluziju. Protagonistica, čiji lik tumači Ève Francis, je plesačica u opskurnom kabareu koja po svaku cijenu nastoji uzdržavati vanbračnog sina. Snimljen je u produkciji filmske kuće Gaumont kome je predstavljao jedan od najambicioznijih projekata. Snimao se na autentičnim lokacijama u Andaluziji, kao i u znamenitoj Alhambri, a sadrži i dokumentarne snimke znamenite uskršnje procesije na ulicama Seville. Snimanje se odužilo i projekt je značajno prekoračio budžet, ali je najviše svađe između L'Herbiera i producenta Leona Gaumonta izazvalo L'Hebierovo inzistiranje na inovativnim optičkim efektima i "nadrealno" kadriranje sa svrhom stvaranja prizora nalik na Kabinet dr. Caligarija. Usprkos toga je film doživio ogroman uspjeh kod kritike, ali i kod publike, pokazavši kako ona može prihvatiti i avangardne, odnosno umjetničke filmaše. Film je poznat po tome što je imao i prvu pravu filmsku glazbu koju je skladao M.F.Gaillard.

El Dorado je imao značajan uticaj na buduće francuske sineaste, prije svega Resnaisa i njegov film Prošle godine u Marienbadu.

UlogeUredi

LiteraturaUredi

  • Abel, Richard. French cinema: the first wave 1915-1929. (Princeton: Princeton University Press, 1984) pp. 307–313.
  • Fieschi, Jean-André. "Autour du cinématographe: entretien avec Marcel L'Herbier", in Cahiers du cinéma, n.202, juin-juillet 1968, pp. 26–43.
  • Van Houten, Theodore. El Dorado. ('s-Hertogenbosch: 1983).

Vanjske vezeUredi