Otvori glavni meni
Eisack
Isarco
Bozen-Bolzano Skyline.JPG
Lokacija
Države  Italija
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Brenerov prijevoj
1990 m
Ušće Adige
Dužina 96 km
Hidrologija
Protok
  – srednji

78 m³/s
Sliv
  – površina
jadranski
4202 km²
Ulijeva se u Adige

Eisack ili Izark (njemački: Eisack, talijanski: Isarco, latinski: Isarcus, starogrčki: Ἴσαρχος) je rijeka u sjevernoj Italiji, druga po veličini rijeka u Južnom Tirolu. Njezin je izvor u blizini Brennerskog prijevoja i nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.990 metara. Rijeka crpe vodu iz oblasti površine od oko 4.200 km². Nakon oko 96 km utječe u rijeku Adige južno od grada Bolzana. Rijeka prvo teče kroz dolinu Wipptal, a nakon naselja Vahrn kroz Eisacktal. Izvor ove rijeke opjevan je u pjesmi Bozner Bergsteigerlied (sh. Pjesma bolzanskih gorštaka) kao sjeverna granica južnotirolske domovine.

Veći gradovi i sela duž toka rijeke su Sterzing, Franzensfeste, Bressanone (Brixen), Klausen, Waidbruck te Bolzano ‒ glavni grad pokrajine. U Brixenu se rijeka stapa s Rienzom. Među manjim pritokama su Ridnauner Bach, Pflerscher Bach, Pfitscher Bach, Villnößer Bach, Derjon, Braibach (poznat i kao Tierser Bach), Eggentaler Bach te Talfer koji istječe iz Sarentina.

Vodeni tok Eisacka intenzivno se koristi za proizvodnju električne energije. U blizini Franzensfestea, Klausena i Waidbrucka postavljene su brane za hidrolektrane.

Eksterni linkoviUredi