Edward VIII od Ujedinjenog Kraljevstva

(Preusmjereno sa stranice Edward VIII)

Edward VIII., rođen kao Edward Albert Christian George Andrew Patrick David, kasnije Vojvoda od Windsora (Richmond, 23. lipnja 1894. - Pariz, 28. svibnja 1972.) bio je kralj Ujedinjenog Kraljevstva i svih dominiona britanskog Commonwealtha te car Indije od 20. siječnja do 11. prosinca 1936.

Edward VIII.
Edward u Kanadi, 1919. godine
Ujedinjeno Kraljevstvo Kralj Ujedinjenog Kraljevstva i
Britanskih Dominiona
, Car indije
Vladavina 20. siječnja 1936. - 11. prosinca 1936.
Prethodnik George V.
Nasljednik George VI.
Vojvoda od Windsora
Vladavina 12. prosinca 1936. - 28. svibnja 1972.
Prethodnik titula stvorena
Supruga Wallis Simpson (nakon abdikacije)
Puno ime
Edward Albert Christian George Andrew Patrick David
Dinastija Windsor
Otac George V.
Majka Mary od Tecka
Rođenje 23. lipnja 1894.
Ujedinjeno Kraljevstvo Richmond, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt 28. svibnja 1972.
Francuska Pariz, Francuska
Pokop 5. lipnja 1972.
Ujedinjeno Kraljevstvo Frogmore, Windsor, UK
Potpis

Prije preuzimanja prijestolja, Edward je bio Princ od Walesa i Vojvoda od Cornwalla i Rothesayja. Kao mladić je služio u britanskoj vojsci tijekom Prvog svjetskog rata te je nekoliko puta putovao u ime svog oca, kralja Georgea V. Velike kontroverze izazivale su njegove ljubavne veze, prema navodima, mahom sa starijim i udanim ženama, iako je sve do preuzimanja prijestolja, odnosno abdikacije, ostao neoženjen.

Nakon što je njego otac, kralj George V., umro 20. siječnja 1936., Edward je, pod titulom Edward VIII., postao kralj. Ipak, samo par mjeseci nakon preuzimanja prijestolja, Edward je zemlju doveo na rub ustavne krize kada je zaprosio (tada) udanu Wallis Simpson, s kojm je neko vrijeme imao aferu. Iako se ona trenutno razvodila od svog drugog supruga, to nije poboljšalo situaciju. Saznavši za tu vijest, premijeri dominiona (Kanada, Južnoafrička Republika, Australija, ...) glasno su se usprotivili toj mogućnosti tvrdeći kako narod nikada neće prihvatiti razvedenu ženu s dva živuća bivša supruga kao svoju kraljicu. Kao dodatak tomu, takav bi brak izazvao problem jer je Edward istovremeno bio i poglavar Anglikanske crkve, koja je zabranjivala preudaju razvedene žene ukoliko je bivši suprug još uvijek bio živ. Kralj je također znao da će premijer Stanley Baldwin, zajedno sa svojim kabinetom, podnijeti ostavku ukoliko dođe do tog vjenčanja, što bi njega, kao kralja, uvuklo u opće izbore koji bi nepopravljivo uništili njegovu reputaciju politički neutralnog ustavnog monarha. Ne želeći se odreći svoje partnerice, Edward je odlučio abdicirati. Naslijedio ga je njegov mlađi brat Albert pod imenom George VI. Edward VIII. je tako vladao samo 326 dana, što ga svrstava među najkratkovječnije monarhe britanske povijesti. Nikada nije okrunjen.

Tijekom svoje kratkotrajne vladavine, Edward VIII. je bio nesuđena žrtva atentata. Dana 16. lipnja 1936., dok je kralj jahao konja nedaleko od Buckinghamske palače, irski prevarant po imenu Jerome Bannigan, alias George Andrew McMahon, izvukao je napunjeni revolver. Policija je to brzo uočila i oborila Bannigana; nedugo nakon toga je i uhapšen. Na suđenju je tvrdio kako su ga "strane sile" unajmile da ubije kralja, ali da je o tome obavijestio MI5 te da je provodio plan kako bi olakšao posao sigurnosnoj službi. Sud nije provjerovao u njegove tvrdnje te ga je osudio na godinu dana zatvora. Iako se danas smatra kako je Bannigan doista bio u kontaktu sa službom MI5, ne postoje konkretni dokazi i iskazi koji bi to potvrdili.

Nakon abdikacije, kralj George VI. proglasio ga je Vojdovom od Windsora. Dana 3. lipnja 1937., u Francuskoj se oženio s Wallis Simpson, koja je tako postala vojvotkinja od Windsora. Kasnije te godine, par je proputovao Njemačkom. Tijekom tog putovanja, vojvoda i vojvotkinja su se osobno upoznali s Adolfom Hitlerom, a vojvoda je posjetio i jednu SS diviziju zajedno s Robertom Leyjom. Tijekom Drugog svjetskog rata bio je stacioniran u Francuskoj, ali je prebačen na Bahame kao guverner nakon optužbi da je bio simpatizer nacizma. Nakon rata nije postavljan ni na koju funkciju te je živio izvan sfere politike u kojoj je ranije sudjelovao. Tijekom 1960-ih mu slabi zdravlje, a vrhunac toga bio je rak grla koji ga je i stajao života. Umro je u svom stanu u Parizu, 5. lipnja 1972.