Edward II od Engleske

Edward II. (Zamak Caernarfon, Gwynedd, 25. april 1284. - Zamak Berkeley, Gloucestershire, 21. septembar 1327.), bio je engleski monarh od 1307. do 1327. godine.

Edward II
Portret Edwarda II
Kralj Engleske
Vladavina 1307. - 1327.
Krunidba 25. februar 1308.
Prethodnik Edward I
Nasljednik Edward III
Supruga Isabella Francuska
Djeca Edward III, John, Eleanor, Joan, Adam FitzRoy
Dinastija Plantagenet
Otac Edward I
Majka Eleonora Kastiljska
Rođenje 25. april 1284.
Zamak Caernarfon, Gwynedd
Smrt 21. septembar 1327.
Zamak Berkeley, Gloucestershire

Biografija uredi

Edward je rođen kao četvrti sin kralja Edwarda I., ali je bez obzira na to postao prvi engleski prijestolonasljednik koji je ponio titulu Princa od Walesa. Krunu je naslijedio 1307. godine nakon očeve smrti.

Vodio je rat sa Škotskom u kojem je pretrpio poraz u bici kod Bannockburna pa je Škotskoj morao priznati nezavisnost. Taj poraz je bio i posljedica sukoba sa vodećim perovima zbog izvjesnog Piersa Gavestona kojeg je doveo na dvor, proglasio grofom od Cornwalla, te mu dao bogatstvo i utjecaj. Izbila je politička kriza zbog čega je 1311. Edward II. morao prihvatiti uredbe koje su mu ograničavale vlast, a Gavestona su 1312. ubili neprijateljski raspoloženi plemići.

Kraljev rođak Thomas, grof od Lancastera, pristaša zakona koji su ograničavali kraljevu vlast, stekao je tako kontrolu nad državom, sve dok ga Edward II. nije uspio poraziti u bitci kod Boroughbridgea 1322. godine i dao ga smaknuti. Zakone je stavio izvan snage ali je i dalje ostao vrlo nepopularan vladar.

Svoju nepopularnost zahvaljuje i dovođenju na dvor svojih novih ljubimaca, stanovitih oca i sina Despensera. Njihov utjecaj na vlast bio je naglašeno razbojnički i nije poštivao nasljedna prava. Kraljeva posvećenost pokroviteljstvu nad ljubimcima i nepridržavanje onovremenih predodžbi o ponašanju kralja dovela je do novih nezadovoljstava.

Edwardova supruga Isabella Francuska, kći francuskog kralja Philippa IV je sa svojim ljubavnikom Rogerom Mortimerom 1326. zarobila Edwarda, svrgnula ga u korist sina Edwarda i dala ubiti. Edward II. smaknut je 1327. u dvorcu Berkeley, vjerojatno užarenim žaračem stavljenim u kroz metalnu cijev u debelo crijevo, što je bio način usmrćivanja koji iza sebe nije ostavljao optužujućih tragova i djelovao je kao prirodna smrt usmrćenog, a vjerojatno je bio i osveta zbog njegovih homoseksualnih sklonosti.

Naslijedio ga je sin Edward.

Prethodnik: Kralj Engleske Nasljednik:
Edward I. Dugonogi Edward III