Edward Teller

(Preusmjereno sa stranice Edvard Teler)

Edward Teller (izvorno mađarsko ime: Teller Ede) (Budimpešta, 15. siječnja 1908. - Stanford, 9. rujna 2003.) je američki fizičar mađarskog porijekla. Radio u atomskoj laboratoriji u Los Alamosu i smatra se izumiteljem američke hidrogenske bombe.

Edward Teller
Edward Teller (1958)-LLNL.jpg
Rođenje 15. siječnja 1908.
Mađarska Budimpešta, Mađarska
Smrt 9. rujna 2003.
Sjedinjene Američke Države Stanford, Kalifornija, SAD
Državljanstvo Mađarska mađarsko
Sjedinjene Američke Države američko
Institucija Sveučilište u Göttingenu
Bohrov institut
Sveučilišni koledž u Londonu
Sveučilište Georgea Washingtona
Projekt Manhattan
Sveučilište u Chicagu
UC Davis
UC Berkeley
Lawrence Livermore
Hooverova institucija
Alma mater Sveučilište u Karlsruheu
Sveučilište u Leipzigu
Akademski mentor Werner Heisenberg
Istaknuti studenti Chen Ning Jang
Lincoln Wolfenstein
Marshall Rosenbluth
Poznat po Jahn-Tellerov efekt
Hidrogenska bomba

Kao židov emigrirao je u SAD 1930. godine, i bio je jedan od prvih članova Projekta Manhattan koji je pokrenut sa ciljem razvijanja atomske bombe. U ovom periodu se snažno zalagao za razvoj oružja baziranih na fuzijskoj reakciji. Nakon priznanja o kontraverznoj ulozi u svjedočenju protiv kolege Roberta Oppenheimera doživio je osudu javnosti, ali je i dalje imao podršku vlade SAD i vojnog vrha. Bio je koosnivač Lawrence Livermore National Laboratory, i bio je direktor te institucije, kao i zamjenik direktora mnoge godine.

U kasnijim godinama postao je poznat po svom zalaganju za kontroverzna tehnološka rješenja i za civilne i vojne svrhe, a naročito je poznat njegov prijedlog da se upotrijebi termonuklearna eksplozija da bi se iskopalo arheološko pristanište na Aljasci. Bio je i zagovarač Reaganove odbrambene strategije, iako su ga kasnije optuživali za nerealne najave mogućnosti budućih oružja.

IzvoriUredi