Edmond Halley (Haggerston kraj Londona , 8. 11. 1656. – Greenwich kraj Londona, 14. 1. 1742), engleski astronom.

Edmond Halley

Bio je profesor geometrije na Oxfordskom sveučilištu te upravitelj Greenwichkog opservatorija. Istaknuo se radom o stazama planeta, katalogirizirao je 341 zvijezdu južne hemisfere, iznio vlastitu teoriju o gibanju stajačica, izradio kartu vjetrova iznad oceana, prvu meteorološku kartu uopće. Razradio je metodu za određivanje Sunčeve paralakse pomoću prolaska Venere.

Na temelju Newtonove teorije Halley je utvrdio putanju i trajanje ophodnje kometa iz 1682. godine, proračunavši da će se na našem nebu on ponovo pojaviti nakon 76 godina (1757). To je slavnog astronoma potaknulo da ode proročici koja mu je prorekla da će živjeti duže od stotinu godina. Ohrabren proročanstvom, Halley je nestrpljivo brojao godine. No, 86. godina bila je kraj njegova života. Ipak, budući da je proračun bio točan i komet se pojavio točno u nagoviješteno vrijeme, 1757. u učenjakovu čast i uspomenu, nazvan je Halleyevim kometom.

Godine 1690. dizajnirao je Halleyevo zvono, koje je roniocima omogućilo duži ostanak pod vodom.

Najvažnija su mu djela "Katalog južnih zvijezda" i "Pregled astronomije kometa". Dobar prijatelj bio mu je John Harrison.