Edith Bolling Galt Wilson (15. oktobar 1872 – 28. decembar 1961) bila je druga supruga američkog predsjednika Woodrowa Wilsona, odnosno Prva dama SAD od 1915. do 1921. godine. Poznata je kao jedina Prva dama u historiji SAD koja je de facto vršila predsjedničke dužnosti, odnosno imala vlast.

Edith Wilson
Prva dama SAD
u ulozi
18. decembar 1915 – 4. mart 1921
PredsjednikWoodrow Wilson
PrethodiMargaret Wilson (de facto)
SlijediFlorence Harding
Lični detalji
RođenjeEdith Bolling
(1872-10-15)15. 10. 1872.
Wytheville, Virginia, SAD
Smrt28. 12. 1961. (dob: 89)
Washington, D.C., SAD
Supružnik/ciNorman Galt (1896–1908)
Woodrow Wilson (1915–1924)
Potpis

Rodila se u Virdžiniji kao kćer suca Williama Holcombea Bollinga; njena porodica je poticala od prvih engleskih naseljenika bila jedna od najstarijih u državi, a ona sama vukla porijeklo od znamenite indijanske princeze Pocahontas. Njena porodica je posjedovala robove i podržavala Konfederaciju, ali je nakon građanskog rata osiromašila. Roditelji joj nisu mogli priuštiti formalno obrazovanje, ali su je poticali da se sama obrazuje čitajući knjige.

Godine 1896. je prilikom posjete sestri u Washingtonu upoznala draguljara Normana Galta. Za njega se vjenčala; imala je samo jedno dijete koje je umrlo ubrzo nakon poroda, a nakon čega sama više nije mogla imati djecu. Muž joj je iznenada umro od srčanog udara, te je sljedećih nekoliko godina provela u siromaštvu.

Predsjednika je upoznala u martu 1915. preko poznanice Helen Woodrow Bones (1874-1951), predsjednikove rođake koja ju je pozvala na primanje u Bijeloj kući. Predsjednik, čija je prva supruga Ellen Axson Wilson bila umrla prethodne godine, joj je nedugo potom ponudio brak. Vjenčanje je obavljeno krajem godine, usprkos glasina o tome da su ona i Wilson imali preljubničku vezu, pa čak i otrovali Ellen.

Muža je pratila na putovanju u Evropi tokom Pariške mirovne konferencije 1919. godine. Na povratku je Wilson doživio moždani udar. Edith Wilson je učinila velike napore da od javnosti, pa i od potpredsjednika Thomasa R. Marshalla sakrije pravo stanje svog muža, te je kao posrednik jednostavno preuzela sve upravne poslove. To je, sa druge strane, značilo da nije mogla iskoristiti mužev autoritet da osigura ratifikaciju Versajskog mirovnog ugovora, a što će imati značajne posljedice po američku i svjetsku politiku u međuratnom periodu.

Nakon što joj je mužu istekao mandat, o njemu se brinula sve do smrti tri godine kasnije. Poslije je bila aktivna u naporima Demokratske stranke da animira ženske glasače.

Vanjske veze uredi

Počasne titule
Prethodi:
Margaret Wilson
De facto
Prva dama SAD
1915–1921
Slijedi:
Florence Harding