Ed Westwick

(Preusmjereno sa stranice Ed Vestvik)

Ed Vestvik (engl. Ed Westwick, 27. jun 1987) je engleski glumac i muzičar najpoznatiji po ulozi Čaka Basa u tinejdžerskoj seriji Tračara. Glumio je u filmovima kao što su: S. Darko, Chalet Girl, i J. Edgar.

Ed Westwick
  • glumac
  • muzičar
  • maneken
Westwick na Ljetnoj pres turnji CBS-a 2010. godine
Biografske informacije
RođenjeEdward Jack Peter Westwick[1]
27. 6. 1987. (1987-06-27) (dob: 36)
Hammersmith, Engleska, UK
Profesionalne informacije
Zanimanje
  • glumac
  • muzičar
  • maneken
Opus
Djelatni period2006–
Znamenite uloge

Detinjstvo i mladost uredi

Rođen je u gradu Stivenidž u Engleskoj od majke Kerol, vaspitnog psihologa i oca Pitera Vestvika, fakultetskog profesora. Odrastao je u istom gradu u kom je rođen, a bio je i član National Youth Theatre u Londonu. Pristalica je FK Čelsi.

Karijera uredi

Svoju ranu glumačku i televizijsku karijeru započeo je ulogom Holdena u TV seriji Doctors, zatim se kao Džoni Kjulin pojavljuje u britanskom TV šou Casualty i kao Daren u britanskoj drama seriji Afterlife.

2007. godine je dobio ulogu u tinejdžerskoj seriji Tračara, gde glumi mladog ženskaroša Čaka Basa. Upravo ova serija, u kojoj glumi ambicioznog tinejdžera koji ima jednog prijatelja, Nejta Arčibalda, i koji kao i Bler Valdorf radi sve da ostvari svoje ciljeve, donela mu je veliku popularnost.

2009. godine dobija ulogu u filmu Donnie Darko, a takođe je gostovao i u trećoj sezoni serije Californication, koja se prikazivala na američkoj televiziji Showtime, gde je glumio mladog studenta fasciniranog literaturom o vampirima.

U maju 2009. godine, ponuđena mu je glavna uloga u filmu Orkanski visovi gde bi igrao Hitklifa. Međutim, u januaru 2010. godine projekat ide u ruke drugog reditelja koji je napravio izmene u glumačkoj postavi pa je Vestvik ostao bez uloge.

U januaru 2011. godine je glumio u filmu Klinta Istvuda J. Edgar, gde je glavni glumac Leonardo Dikaprio. U filmu se govori o Džonu Edgaru Huveru, kontroverznom prvom direktoru FBI. Iste je godine glumio u romantičnoj komediji Chalet Girl, gde je glumio glavnu ulogu u paru sa Felisiti Džons.

Trebalo bi da glumi i u novoj adaptaciji Romea i Julije gde bi glumio Julijinog rođaka Tibalda.

Nagrade i postignuća uredi

Kao rezultat uspeha serije Tračara, našao se na listi „Najzgodniji muškaraci“ za 2008. godinu po izboru Pipl magazina, a sledeće godine, zajedno sa glavnom glumačkom ekipom serije Tračara, našao se na listi 100 najlepših.

2008. i 2009. godine je dobio nagradu „Najbolji TV zlikovac“, po izboru tinejdžera (Teen Choice Awards), a 2010. godine, po izboru muškog magazina GQ, je proglašen za „najboljeg mladog talenta“. Magazin Entertainment Weekly je Edov lik, Čaka Basa, proglasio za „najbolje obučen TV lik“ u 2008. godini, zajedno sa likom Lejtona Mistera, Bler Valdorf. Takođe, on i Lejton su dobili nagradu „Najbolji performansi“.

2008. godine Vestvik je postao zaštitno lice američke kompanije sportske obuće K-Swis, čime postaje drugi član glumačke postave serije Tračara koji je zaštitno lice neke sportske kompanije (Lejton Mister je zaštitno lice sportske kompanije Ribok, gde reklamira njihove nove Top Down patike).

Lični život uredi

Vestvik je krajem 2008. godine počeo da izlazi sa koleginicom Džesikom Zor koja u seriji Tračara igra lik Vanese. Rastali su se u maju 2010. godine kada je Vestvik rekao: „devojke su i više od glavobolje“. Ponovo su se zbližili tokom snimanja četvrte sezone serije Tračara, u avgustu 2010. godine. U februaru 2011. godine zvanično su obnovili vezu.

Pored glume, Vestvik je i član indi rok grupe The Filthy Youth, koju je on sastavio, a ostatak grupe čine Benjamin Lewis Allingham , David "Gattman" Gatt, Jimmy Wright, Tom Bastiani i John Vooght. Dok je on uglavnom neaktivan u bendu, najviše zbog toga što želi da se fokusira na glumu i njegovu karijeru kao glumca, ostali članovi grupe su i dalje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Izrazio je i želju da osnuje novu grupu u Njujorku.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi