Dvostruka herma Sokrata i Seneke

(Preusmjereno sa stranice Dvojna bista Sokrata i Seneke)

Dvostruka herma Sokrata i Seneke jest starorimski kip iz prve polovice 3. stoljeća nove ere. Na hermi je s jedne strane prikazan grčki filozof Sokrat, a s druge rimski stoički filozof Seneka Mlađi. Trenutno se nalazi u zbirci Antikensammlung Berlin u Altes Museum.[1]

Dvojna bista Sokrata i Seneke, 200–250. g. n.e., sada u Altes Museum.

Opis uredi

Dvojica filozofa spojeni su na stražnjoj strani glave; prsa su im u obliku herme. Oba muškaraca imaju uobičajeni ogrtač filozofa ili govornika iznad lijevog ramena, iako Sokrat također nosi potkošulju. Sokrat je prikazan s pradom i ima izgled sličan satiru, kao u književnim opisima i drugim portretima. S druge strane, Seneka je prikazan kao uredno izbrijan s povučenom linijom kose. Njegova mala usta, s punim usnama, prikazana su stisnuta. Nagađa se da prikaz Seneke potječe iz djela nastalog između 50. i 60. godine nove ere, dakle tijekom njegova života.

U antičkoj su umjetnosti dvostruke herme bile uobičajeni tip kipa. Dok su u Grčkoj bili izloženi u javnim prostorijama, u Rimskom Carstvu bili su prikazani u privatnim prostorima. Stoga je ova kombinacija dvojice filozofa dugovala nešto osobnim sklonostima osobe koja je kip naručila, čak i ako je nije jasno po čemu bi ova dva filozofa bila posebno povezana. Vjerojatno je to povezano s činjenicom da su obojica bili prisiljeni na samoubojstvo. Predstavljanje filozofa (i pjesnika) kao dvostruke herme bilo je najčešće korištenje ovog žanra. Ova paralelna prezentacija može se vidjeti i u književnosi, na primjer u Plutarhovim Usporednim životopisima.

Identificiranje uredi

Ova dvostruka herma važna je za znanost, jer predstavlja jedini prikaz za koji se sigurno može reći da predstavlja Seneku. Atribucija je dokazana latinskim natpisom na lijevoj strani poprsja (sa stajališta onoga tko gleda Seneku), dok je Sokrat identificiran grčkim natpisom s desne strane. Identifikacija Sokrata može se smatrati izvjesnom na temelju usporedbe s mnogim drugim Sokratovim prikazima, od kojih su mnogi puno kvalitetniji. Portret Seneke, s druge strane, danas se koristi za identificiranje drugih portreta i kipova Seneke.

Reference uredi

  1. Inventarski broj SK 391 (R 106).

Literatura uredi

  • Max Kunze. "Doppelherme des Sokrates und Seneca," in Staatliche Museen zu Berlin. Preußischer Kulturbesitz. Antikensammlung (ed.), Die Antikensammlung im Pergamonmuseum und in Charlottenburg. von Zabern, Mainz 1992, ISBN 3-8053-1187-7, pp. 215f.
  • Socrates and Seneca. in Königliche Museen zu Berlin (ed.), Alexander Conze (foreword): Beschreibung der antiken Skulpturen mit Ausschluss der pergamenischen Fundstücke. Spemann, Berlin 1891, pp. 158–159. (Directory-No. 391)