Dvojenoge (Diplopoda) su kopneni člankonošci koji čine razred u potkoljenu Myriapoda zajedno sa strigama (Chilopoda), malonošcima (Pauropoda) i kratkonošcima (Symphyla).

Dvojenoge
Unciger foetidus
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Podcarstvo: Eumetazoa
Divizija: Bilateria
Koljeno: Arthropoda
Poddivizija: Protostomia
Potkoljeno: Myriapoda
Razred: Diplopoda
Polyxenus lagurus

Odlikuju se dobro razvijenom glavom i kolutičavim tijelom na kojem svaki kolutić ima jedan do dva para nogu. Dvojenoge su poznate i kao milipedes, što znači tisuću nogu, ali je broj znatno manji. Večina ima oko 30 pari nogu, ali je poznata i vrsta sa 350 pari.[1]

Karakteristike uredi

  • Noćne životinje.
  • Mogu narasti od 2 mm do 25 cm.
  • Oči ako postoje onda su jednostavne, ali mnoge vrste ih nemaju.
  • Jedan par ticala (antennae).
  • Za razliku od striga, dvojenoge su plašljive i ne posjeduju otrovne kandže kako bi zaštitili sebe i obeshrabrile predatora.

Životni ciklus uredi

Ženka jaja polaže u tlu ispod balvana i među lišćem. Novoizlegli mladi imaju po nekoliko pari nogu, ovisno o vrsti, a segmenti tijela i nogu nadograđuju se dok ne dosegne odraslu dob.

Hrana uredi

Dvojenoge su biljojedi (herbivore) i strvinari, koji se prvenstveno hrane trulim materijalmom i biljnog i životinjskog porijekla. U Australiju je uvezena vrsta Ommatoiulus moreletii (Crna Portugalski stonoga) koja se u južnoj Australiji toliko namnoži da uništava usjeve i vrši prave invazije na kuće i druge nastambe gdje može zagaditi hranu i zavuči se u tepihe ili posteljine. Ova životinja stekla je reputaciju neugodnog štetočine gdje god je prisutna. U samoobrani ispušta neku žutu tekućinu, ali za ljude nije opasna.

Staništa uredi

Staništa dvojnoga nalaze se na hladnim i vlažnim mjestima, a mnoge vrste su uobičajene ispod kamenja i trupaca, u lišću i tlu i ispod kore stabala[2].

Redovi uredi

Izvori uredi

  1. Hoffman, Richard L. (1990). „Diplopoda”. u: Dindal, Daniel L.. Soil Biology Guide. John Wiley & Sons. str. 835. ISBN 978-0471045519. 
    Hoffman, Richard L. (2000). „Milliped or Millipede?”. Bulletin of the British Myriapod Group 16: 36–37. Arhivirano iz originala na datum 2015-02-21. Pristupljeno 2015-06-27. 
  2. „Diplopoda: millipedes”. Arhivirano iz originala na datum 2014-02-13. Pristupljeno 2015-06-27. 

Literatura uredi

  • Wolfgang Dohle: Progoneata. In: W. Westheide, R. Rieger (Hrsg.): Spezielle Zoologie Teil 1: Einzeller und Wirbellose Tiere. Gustav Fischer Verlag, Stuttgart/Jena 2006, ISBN 3-8274-1575-6, S. 592–600
  • Harald Hauser; Karin Voigtländer; Deutscher Jugendbund für Naturbeobachtung (Hrsg.): Doppelfüßer (Diplopoda) Ostdeutschlands. Alle Diplopodenarten Ost- und Norddeutschlands mit Bestimmungsschlüssel, Artportraits, Verbreitungskarten. 2. Auflage. 2009, ISBN 978-3-923376-25-1 Uneseni ISBN nije važeći.

Vanjske veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Dvojenoge
 Wikivrste imaju podatke o: Dvojenogama