Dvanaesta slavonska divizija NOVJ

Dvanaesta slavonska divizija NOVJ je formirana 30. prosinca 1942. godine kao Četvrta divizija Glavnog štaba NOV i PO Hrvatske, a 9. svibnja 1943. je preimenovana u Dvanaestu diviziju NOVJ. Pri formiranju u njen sastav ušle su tri brigade: Dvanaesta slavonska, Šesnaesta omladinska brigadaJoža Vlahović“ i Sedamnaesta slavonska brigada. Tada je u njenom sastavu bilo ukupno oko 2 700 boraca. Od 17. svibnja 1943. godine bila je u sastavu Šestog slavonskog korpusa.

12. udarna slavonska divizija

{{{opis_slike}}}

Segment Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije
Lokacija osnivanja Slavonija
Jačina 2.700 vojnika i oficira
Formacija 12. slavonska brigada
16. omladinska brigada Joža Vlahović
17. slavonska brigada
Komandanti
Komandant Petar Drapšin
Angažman
Bitke Napadi NOVJ na Okučane
Operacija Braun
Operacija Oluja
Operacija Munja
Odlikovanja 10. oktobra 1944. proglašena udarnom

Dvanaesta slavonska divizija istakla se veoma uspešnim i raznovrsnim dejstvima na vrlo osetljivom i snažno branjenom području Slavonije. Ova djelovanja uključivala su razne napadačke aktvinosti, od diverzija i zasjeda, preko prepada na manje osovinske garnizone, do sudjelovanja u složenim operacijama na razini korpusa.

Iz sastava divizije izašle su 3. studenog 1943. godine 12. i 16. brigada, a ušle 25. brodska i Čehoslovačka brigadaJan Žiška“.

Tijekom intenzivnih borbi od svibnja 1944. do ožujka 1945. godine Dvanaesta divizija je izgubila dva zapovjednika: Nikolu Demonju u Slavonskoj Požegi i Milana Stanivukovića u Levanjskoj Varoši. U Virovitici je 5. listopada 1944. bio ranjen Dušan Pekić, zapovjednik divizije. Od lipnja 1944. do ožujka 1945. godine divizija je izgubila osam zapovjednika brigada: Nikolu Miljanovića Karaulu, Ivana Senjuga, Milivoja Babca, Milana Bobića, Ivu Marinkovića, Josipa Ružičku, Antona Doležala i Uroša Poparu, zatim četiri politička komesara brigade i jednog zamjenika zapovjednika brigade.

Divizija je, za svoje zasluge u borbi, 10. listopada 1944. godine, proglašena udarnom.

Literatura uredi

  Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.

Vidi još uredi