Duvanska industrija Vranje

Duvanska industrija Vranje (skraćeno DIV) se bavi proizvodnjom cigareta i nalazi se u Vranju.

British American Tobacco
Vrsta Akcionarsko društvo
DelatnostDuvanska industrija
Godina osnivanja 1885.
Sedište Vranje, Srbija
Broj zaposlenihoko 300

Istorija uredi

Duvanska industrija Vranje (DIV) je preduzeće koje je osnovano 1885. godine. Dugo je bila jedina industrija na jugu Srbije, posle 125 godina, odlazi u istoriju, promenom imena u British American Tobaco (BAT).[1] BAT je u Srbiji prisutan od 1996. godine, a Duvansku industriju Vranje kupio je 2003. godine. Danas kompanija zapošljava oko 300 ljudi u Srbiji.

U leto 2003. Vlada Srbije raspisala je tender za prodaju duvanskih industrija u Nišu i Vranju, pa su u jesen iste godine one prešle u ruke multinacionalnih kompanija Philip Morris i British American Tobacco. Philip Morris tada je preuzeo Duvansku industriju Niš za ukupno 518 miliona evra, dok je BAT preuzeo DIV iz Vranja za 87 miliona evra. Više od 100 miliona evra investicija kompanije BAT u DIV rezultiralo je četvorostrukim porastom proizvodnje i utrostručenom produktivnošću fabrike u Vranju od 2003. godine.

British American Tobacco uredi

British American Tobacco predstavlja najinternacionalniju duvansku grupaciju na svetu, koja posluje u više od 180 zemalja. Kompanija zapošljava više od 56 hiljade ljudi, poseduje 44 fabrike cigareta u 39 zemalja. Na našem tržistu prisutan sa globalnim i dobro poznatim brendovima kao što su Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall, Viceroy i Vogue.

Duvanske industrije u Srbiji uredi

 
Eksterijer fabrike

U našoj zemlji cigarete trenutno proizvode Duvanska industrija Niš u vlasništvu kompanije Philip Morris, Duvanska industrija Vranje, koju je kupio British American Tobacco, Japan Tobbaco u Senti, Monus u Inđiji, a cigarete na tržište Srbije plasiraju i TDR i Imperial Tobacco.[2]

Reference uredi

  1. „Duvanska industrija Vranje menja ime u Britiš Americen Tobako”. Agropress. 3. juna 2010. Arhivirano iz originala na datum 1. maja 2011. Pristupljeno 24. aprila 2023. 
  2. „Tržište cigareta u Srbiji”. marketnetwork.rs. 10. jula 2013. Arhivirano iz originala na datum 29. jula 2013. Pristupljeno 24. aprila 2023.