Koordinate: 36° 30' 34" SG Š, 43° 13' 45" IGD

Dur-Šarukin je bio glavni grad Asirije u vreme Sargona II. Danas se to mesto naziva Horsabad u severnom Iraku, 15 kilometara severoistočno od Mosula.

Krilati bik sa ljudskom glavom nađen u Dur-Šarukinu, Muzej Luvr, Pariz
Drevna Mezopotamija
EufratTigris
Asirologija
Gradovi / kraljevstva
Sumer: UrukUrEridu
KishLagašNippur
Akadsko Carstvo: Akkad
BabilonIsinSusa
Asirija: AssurNiniva
Dur-SharrukinNimrud
BabilonijaKaldeja
ElamAmoriti
HuritiMitanni
KasitiUrartu
Kronologija
Sumerski kraljevi
Asirski kraljevi
Babilonski kraljevi
Jezik
Klinasto pismo
SumerskiAkadski
ElamskiHurijski
Mitologija
Enûma Elish
GilgamešMarduk

Istorija uredi

Sargon II je 713. pne. naredio da se izgradi nova palata i grad 20 kilometara od Ninive. Grad je bio pravougaonog oblika i merila je 1760 metara sa 1635 metara. Zauzimao je 3 kvadratna kilometra. Grad je imao masivne zidove, a bio je zaštićen sa 157 kula. U grad se ulazilo iz svih smerova na sedam vrata. Na terasama su se nalazili hramovi i kraljevske palate. Glavni hram je bio posvećen bogovima Nabu, Šamaš i Sin. Izgrađen je i zigurat. Palata je bila ukrašena sa zidnim reljefima, a sa strane vrata nalazile su se statue krilatih bikova sa ljudskom glavom. Dvor se preselio u Dur-Šarukin 706. pne., iako još nije bilo sve završeno. Sargon II je ubijen u bici 705. pne., a njegov sin i naslednik Senaherib napustio je očev projekat i za glavni grad je odabrao Ninivu. Dar-Šarukin nikad nije potpuno završen i konačno je bio napušten, kada je vek kasnije palo Asirsko carstvo.

Otkriće uredi

Grad je najpre otkrio francuski konzul u Mosulu Pol Emil Bota 1843. godine. Bota je verovao da je Horsabad mesto biblijske Ninive. Iskopavanja su vršena 1842-1844 i 1852-1855, a nađeni predmeti su odnešeni u Luvr. Američki arheolozi su iskopavali na području Dur-Šarukina od 1928 do 1935.

Bibliografija uredi

  • G. Loud och C.B. Altman: Khorsabad, University of Chicago Press 1936-38.
  • Fuchs, A., Die Inschriften Sargons II. aus Khorsabad, Göttingen 1994.

Vanjske veze uredi