Dunja Figenvald Puletić, poznatija kao Dunja Lango (Zagreb, 27. novembar 1941Beograd, 19. novembar 2015) bila je jedna od najpoznatijih srpskih i hrvatskih voditeljki, spikerki i novinarki televizijskog prostora nakadašnje Jugoslavije.

Dunja Lango
novinarka, televizijska voditeljka i glumica
Biografske informacije
Rođenje27. novembar 1941.
Zagreb, NDH
Smrt19. novembar 2015. (dob: 73)
Beograd, Srbija
DjecaIstok Lango, Srna Lango
Profesionalne informacije
Zanimanjenovinarka, televizijska voditeljka i glumica

Radila je kao spikerka na RTV Beograd (odnosno RTS) od 1967, pa do penzionisanja 1999. godine. Šestorostruka je dobitnica najprestižnije novinarske nagrade Gordana Boneti, namenjena najboljim radio i televizijskim spikerima na području Jugoslavije, dobitnica 5 „Oskara popularnosti” magazina TV revija. Godine 1981. dodeljeno joj je priznanje „umetnik-voditelj Srbije”.

Majka je glumaca Istoka i Srne Lango.

Biografija Uredi

Dunja Figenvald (Dunja Figenwald) rođena je u Zagrebu, 27. novembra 1941. godine, kao mlađe dete Ivana Figenvalda i Ljubočke de Grimani. Nakon završene osnovne i srednje škole, u rodnom Zagrebu upisuje studije engleskog i francuskog jezika na Filozofskom fakultetu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na odseku za engleski jezik i književnost. Kao devojčica pohađala je i baletsku školu u Zagrebu, i bila stalna članica dečijeg „Pionirskog kazališta”. Tokom srednjoškolskih dana počela je i da se bavi glumom.

Od 1960. do 1967. radila je u RTV Zagreb, a zatim se seli u Beograd gde je sve do 1999. godine radila u RTV Beogradu. Radila je kao spikerka i voditeljka informativnog programa, kao i kulturno-zabavnog programa RTS-a. Vodila je televizijske prenose muzičkih festivala, kao i kvizove u čijoj realizaciji je učestvovala i kao saradnik. Bila je predstavnica voditelja JRT-a sa svojim programom, na Osnivačkoj skupštini voditelja sveta u okviru internacionalnog TV festivala, u Monte Karlu, 1977. godine. Vodila je, a zatim uređivala evrovizijske emisije.

Od decembra 1995. do aprila 1999. godine, bila je urednica i voditeljka emisije „Modni magazin”. Glumila je u filmovima Moja luda glava, Bez, Bombaši.

Preminula je u svom domu u Beogradu, 19. novembra 2015. godine, u 74. godini života.[1]

Videti još Uredi

Reference Uredi

  1. „Preminula Dunja Lango”. Radio-televizija Srbije. 19. novembar 2015. Pristupljeno 19. novembar 2015. 

Spoljašnje veze Uredi