Dunavske Švabe

Dunavske Švabe (nem. Donauschwaben) je naziv za Nemce koji su živeli u nekadašnjoj Kraljevini Ugarskoj. Živeli su na prostorima današnje Mađarske, Srbije (Vojvodina) i Hrvatske (Baranja, Slavonija), kao i na Karpatima i u Transilvaniji. Te su teritorije naselili uglavnom u 18. veku.

Domaće Nemce iz Osijeka koji se nisu hteli upisati u fašističku organizaciju gone fašisti sa natpisom "narodne izdajice".

Nemci su do drugog svetskog rata bila najbrojnija nacionalna manjina u Jugoslaviji. Mnogi Nemci (Folksdojčeri) bili su uključeni u okupatorski aparat za vreme rata, pa se nakon rata smatralo da se nemačka manjina nelojalno ponela prema svojoj državi. Masovno su proterani nakon Drugog svetskog rata. Istu sudbinu doživeli su Nemci i u nekim drugim evropskim zemljama (Poljska, Čehoslovačka), a te su mere i međunarodno pravno sankcionisane.[1] Iz Rumunije nisu bili proterani već rasejani po celoj zemlji.

Mnogi su Nemci emigrirali u SAD, Kanadu, Brazil, Argentinu, Meksiko i Australiju. Krajem 20. veka mnogi od njih su se odselili u Nemačku.

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. M. Bartoš, Međunarodno javno pravo I, Opšti deo, izvori, subjekti (str 432.), Beograd 1954.

Vanjske veze uredi