Doom metal

(Preusmjereno sa stranice Dum metal)

Doom metal je vrsta metal glazbe koja se pojavla ranih/sredinom 1970-ih godina. Doom metal je 'teži' i sporiji od ostalih vrsta metala. Uglavnom ga karakterišu velika distorzija električne gitare (koja proizvodi duboke tonove) i jak (dubok) bas, zbog čega Doom metal ima tu njegovu karakterističnu dubinu. Može takođe da ga karakterišu i snažna, tvrda distorzija električne gitare i snažna performansa na bubnjevima, sve zavisi kako je bend opredeljen. U ovoj vrsti metala tekstovi pjesama igraju veliku ulogu, najviše su ispunjeni pesimizmom, a tu se mogu dodati i mračnom atmosfera (magija, mrtvi, i tako to) i očaj. Poneki bendovi, kao što je na primer "Witchfinder General" , su pored tog pesimizma ubacivali motive alkoholizma i bezumnog seksa.

Prvi bend, za koji se može reći da su stvorili doom metal je bio Black Sabbath. Njihove ranije pjesme, poput "Black Sabbath", "Electric Funeral" i "Into The Void", smatraju se prototipima pjesama doom metala. Mnoge njihove pjesme s trećeg albuma "Master of Reality" imaju dosta zajedničkih osobina s današnjim poimanjem doom metala. No, Black Sabbath nije bio jedini utjecaj te vrste metala. Black Sabbath nije bio punokrvni doom metal, nego heavy metal bend. Prototipe koje su stvorili, koji su bili dublji i sporiji od njihovih ostalih pesama, bili su nešto totalno novo, previše novo da bi ga razlikovali od njihovog trenutnog žanra koji izvode.

Malo više od godinu dana nakon izlaska Black Sabbath-ovog albuma "Paranoid" , oformljen je bend Pentagram. Bobby Liebling, pevač i frontman benda Pentagram, nakon što je čuo pesme Black Sabbatha, bio je fasciniran njihovim doom metal prototipima, zbog čega je bilo odlučeno da Pentagram izvodi tu vrstu muzike. Za Pentagram se može reći da su PRVI Doom metal bend ikada, pod velikim uticajem Black Sabbath-a. Oni su posle Black Sabbatha najzaslužniji za potpuno razvijanje doom metala (U početku su svirali Proto-Doom, prototipe, dok na kraju nisu potpuno razvili doom metal kakvog ga većina zna). Ali, zbog ogromnog manjka u budžetu i loše opreme, bili su podzemni bend sve dok nisu izašli na površinu i postali popularni 80ih godina, kada su se već pojavili mnogi Doom metal bendovi.

- Posle Black Sabbatha i Pentagrama, mnogi doom metal bendovi počeli su se razvijati pri kraju 70ih i izlazili na površinu tek 80ih

Sastavi uredi

Podžanrovi uredi

  • Tradicionalni doom (npr. Pentagram, Saint Vitus, Witchfinder General, Cathedral, Candlemass, Solitude Aeturnus, While Heaven Wept)
  • Gotik doom (Virgin Black, Draconian, Silentium)
  • Death doom (Autopsy, Winter, Asphyx, Evoken, My Dying Bride (rani radovi), Officium Triste, Mourning Beloveth, Coffins)
  • Funeral doom (Shape of Despair, Thergothon, Skepticism, Esoteric, Funeral, Mournful Congregation, Worship, Longing For Dawn)
  • Drone (Earth, Sunn O)), Boris, Corrupted)
  • Stouner doom (Sleep, Electric Wizard, Kyuss, Acid King)
  • Black doom (Betlehem i Katatonia (rani radovi), Dolorian, Barathrum)

Vanjske veze uredi