Dubrovački simfonijski orkestar

Dubrovački simfonijski orkestar je profesionalni glazbeni orkestar grada Dubrovnika i glavni je nositelj glazbenih zbivanja u Dubrovniku. U svom djelovanju nastavlja glazbenu tradiciju koja se počela razvijati još u vrijeme rane Dubrovačke republike.

Povijest

uredi

Glazba u Dubrovniku razvijala se uz pomoć utjecajnih plemićkih obitelji. Prve glazbene grupe osnovane su kako bi izvodile koncerte na blagdan zaštitnika Grada Sv. Vlaha, a za izvođenje koncerata u njegovu čast birani su najtalentiraniji glazbenici.

Kako se broj glazbenika u Dubrovniku povećavao, Senat je odlučio u grad dovesti kvalificirane profesore koji će glazbi podučavati mlade. Osim što su podučavali glazbu, profesori su svirali u orkestru kneževe glazbe. Utjecaj na glazbu u Dubrovniku u to vrijeme dolazio je uglavnom iz Italije pa su profesori uglavnom bili iz Italije, a mladi glazbenici na daljnje usavršavanje su odlazili najčešće u Napulj i Rim.

U moderno vrijeme orkestar je osnovan 24. kolovoza 1925. godine pod imenom Dubrovačka filharmonija. Prvi simfonijski koncert Dubrovačke filharmonije održan je u današnjem kazalištu Marin Držić pod vodstvom poljskog dirigenta Tadeusza Sygietynskog, tadašnjeg dirigenta Varšavske opere. Kritika prvog nastupa je bila izvrsna, a djelovanje orkestra je legalizirano prvim statutom i financiranjem orkestra iz općinskog proračuna.

Tokom godina u više navrata orkestar je mijenjao svoje ime, tako od 1946. nosi naziv Dubrovački gradski orkestar. 1992. usko se povezuje s Dubrovačkim ljetnim igrama i mijenja ime u Dubrovački festivalski orkestar. Posljednjom promjenom imena, od 1995. naziva se Dubrovački simfonijski orkestar.

S orkestrom su tokom godina nastupali brojni poznati dirigenti i solisti: Lovro pl. Matačić, Zubin Mehta, Kiril Kondrašin, Ernst Marzendorfer, Henryk Szeryng, Mstislav Rostropovič, Antonio Janigro, Jehudi Menjuhin, David Oistrach, Svjatoslav Richter i drugi.

Sadašnjost

uredi

Orkestar redovito nastupa u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara. Na svom repertoaru veliku pozornost posvećuje dubrovačkim klasicima iz 18. stoljeća, posebno skladateljima Luki Sorkočeviću i Ivanu Mani Jarnoviću. Tokom koncertne sezone nastupa na koncertima u atriju Kneževog dvora i ljetnikovcu Crijević-Pucić, a ostvaruje i zapažena gostovanja po Hrvatskoj i inozemstvu.

Danas orkestrom ravna hrvatski skladatelj Pero Šiša.[1]

Izvori

uredi
  1. Portal Oko Arhivirano 2012-11-01 na Wayback Machine-u Intervju. Pero Šiša: Objavit ću imena onih kojima smeta povijesni uspjeh Orkestra! Razgovarala Lucija Komarić, 13. rujna 2012.

Vanjske veze

uredi