Dubravko Klarić

Dubravko Klarić (Sveti Ivan Zelina, 23. veljače 1953.) hrvatski je pisac, publicist i kriminalist.

Dubravko Klarić
Biografske informacije
RođenjeSveti Ivan Zelina
NacionalnostHrvat
Obrazovanje
Školovanjemagistar kriminalistike
Zanimanjekriminalist
Opus
JezikHrvatski

Životopis uredi

Rani život uredi

Rođen je u Svetom Ivanu Zelini 1953. gdje završava osnovnu školu. U Zagrebu pohađa i završava devetu opću gimnaziju na Trešnjevci. Aktivni je amaterski boksač u boksačkom blubu Metalac u Zagrebu i član prve postave od Hrvatske lige, druge lige i tadašnje savezne lige.

Obrazovanje uredi

Završava tek otvorenu Višu zrakoplovnu školu u Zagrebu i stječe zvanje inžinjera zrakoplovstva. 1988. diplomirao na Studiju za unutrašnje poslove u Zagrebu, te dobiva zvanje diplomiranog kriminalista. 2006. na Policijskoj akademiji Arhivirano 2016-10-28 na Wayback Machine-uu Zagrebu magistrirao na području nasilničkog kriminaliteta. Pohađao je i završio brojne domaće i međunarodne seminare, stručne skupove i edukacije u vezi sa suzbijanjem zloporabe droga te korupcije i organiziranog kriminala, od kojih se izdvajaju oni u SAD-a pri Upravi za suzbijanje droga (D.E.A.), Ministarstvu pravosuđa SAD, F.B.I., te Ministarstvu financija SAD, Carina- Odjel za suzbijanje krijumčarenja droga.

Zaposlenje uredi

1974. godine zapošljava se u policiji, gdje kao kriminalistički stručnjak, provodi gotovo cijeli radni vijek. Od 1998., surađuje kao izvanredni stručni suradnik i predavač na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Temeljem mišljenja stručnog vijeća Veleučilišta i visokih škola, 2013. godine izabran je u nastavno zvanje predavača u znanstvenom području društvenih znanosti. Od 2008.godine zaposlen je u Vladi RH, na radnom mjestu predstojnika Ureda za suzbijanje zlouporabe droga. Aktivno je učestvovao u zatvaranju poglavlja 23. i 24. ispred RH, u pred pristupnim sporazumima i ispunjavanju uvjeta kod ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kao i sastavljanju sporazuma sa EMCDDA. Također ispred RH, imenovan je za stalnog visokog predstavnika u Pompidou grupi, Vijeća Europe, a Odlukom Vlade (veljača 2012) imenovan za EU koordinatora za područje suzbijanja zlouporabe droga. Nakon reizbora 5. srpnja 2012. godine raspoređen je na radno mjesto Savjetnika u Vladi i Vladinom uredu, gdje i sada radi. Aktivno je bio uključen u obranu neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Republike Hrvatske u domovinskom ratu. Hrvatski je branitelj, veteran, dragovoljac i ratni zapovjednik od 1991. godine. Nositelj  više visokih državnih odličja za ratne zasluge.

Javni angažman uredi

Dugogodišnji je stručni komentator, analitičar i suradnik svih javnih medija (radio, televizija, tisak) na temu suzbijanja i prevencije zloporabe droga, te suzbijanja kriminala. 

Bibliografija uredi