Duško Gruborović

Duško Gruborović (Mali Gradac, 9. svibnja 1956.Zagreb, 4. prosinca 2006.) bio je jugoslavenski i hrvatski glumac i pjesnik, najpoznatiji po ulozi muzičkog producenta Josipa Brde u serijama Jel' me netko tražio? i Nad lipom 35. Osim glumom, bavio se i pisanjem poezije te je poznat kao autor pjesme "Daješ mi krila", s kojom je Ivan Mikulić predstavljao Hrvatsku na Eurosongu u Turskoj.

Duško Gruborović
glumac, pjesnik
Biografske informacije
Rođenje9. svibnja 1956.
Hrvatska Mali Gradac, Hrvatska
(tada  FNR Jugoslavija)
Smrt4. prosinca 2006.
Hrvatska Zagreb, Hrvatska
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, pjesnik
Opus
Djelatni period1979.2006.
Znamenite uloge

Biografija uredi

Gruborović se rodio 9. svibnja 1956. u mjestu Mali Gradac kod Gline. Na kazališnoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1981., kada je i postao glumac Kerempuha, gdje je radio sve do svoje smrti. U matičnom kazalištu odigrao je brojne uloge, a nekoliko je puta i nagrađivan. Uz kazalište, često je glumio na televiziji, a upisao je i nekoliko manjih filmskih uloga.

Osim glumom, bavio se i pisanjem poezije te je za života izdao tri zbirke pjesama; godine 2006., dobio je Nagradu Zvonimir Golob za najbolju još neobjavljenu pjesmu.[1] Među njegovim radovima, posebno se ističe pjesma "Daješ mi krila", s kojom je Ivan Mikulić 2004. pobijedio na Dori i nastupio na Eurosongu.

Smrt uredi

Dana 4. prosinca 2006., Gruborović je iznenada umro od posljedica srčanog udara usred snimanja jedne od epizoda serije Nad lipom 35. Usred snimanja, Gruborović je iznenada prekinuo produkciju i rekao: "Molim vas, prekinimo snimanje, nije mi dobro." Gruborović je odmah uzeo lijekove koje je redovito pio (ranije je imao već dva srčana udara), nakon čega je prilegao, ali je ubrzo izgubio svijest i umro. Hitna pomoć ga je pokušala reanimirati sat vremena, ali bez uspjeha. Pokopan je četiri dana kasnije na zagrebačkom groblju Mirogoj.[2]

Filmografija uredi

TV serije uredi

Filmovi uredi

Reference uredi

Vanjske veze uredi