Dušan Trbojević

Dušan Trbojević (28. maj 1921, Lapat, Plaški, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca2. jun 2003, Čikago, SAD) bio je komandant Omladinskog bataljona u Pocerskoj vojno-četničkoj brigadi u Jugoslovenskoj kraljevskoj vojsci u Otadžbini tokom Drugog svetskog rata. Posle rata važio je za istaknutog političkog emigranta.

Dušan Trbojević
Lični podaci
Nadimak Rade
Datum rođenja 1921
Mesto rođenja Lapat, (Kraljevina Srbija) (Austrougarska)
Datum smrti 2003
Mesto smrti Čikago, (Ilinois, SAD) (Kraljevina Jugoslavija)
Vojska Jugoslovenska vojska u otadžbini
Najviši čin potporučnik
Bitke i ratovi Drugi svjetski rat u Jugoslaviji

Biografija uredi

Rodio se u selu Lapatu nedaleko od Plaškog, u Lici, od oca Milovana i majke Cvete. Osnovnu školu i nižu gimnaziju završava u rodnom kraju 1935. godine, kada konkuriše za pitomca Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu i istu školu završava 1939. godine. Posle završene škole bio je zaposlen u drugom odeljenju Vojno-tehnočkog zavoda sve do aprila 1941. godine.

Drugi svetski rat uredi

Polovinom maja 1941. dolazi u rodni kraj gde se zadržava samo mesec dana i ponovo vraća u Srbiju, pod vrlo teškim okolnostima, u vreme strašnog zločina i pokolja srpskog stanovništva u ustaškoj Hrvatskoj. Kratko vreme provodi u Beogradu, odakle odlazi na službu u Šabac. Krajem avgusta 1941. napušta Šabac i stupa u Cerski četnički odred pod komandom Dragoslava Račića. Učesnik je u svim borbama od 1941. do 1945. godine, pod komandom kapetana a docnije pukovnika Račića, nalazeći se na raznim položajima, počev od običnog borca, desetara, narednika, komandira čete i na kraju komandanta Omladinskog bataljona u činu potporučnika u Pocerskoj vojno-četničkoj brigadi.

Bosanska golgota uredi

Oboleva od tifusa 1945. godine u okolini Goražda. Transportovan je sa većom grupom tifusara i ranjenika na putu od Jabuke (ispred Mesića) za Podromaniju; pod strašnom hladnoćom i snegom zavejanim putevima, promrzle su mu noge tako da će mu kasnije biti amputirano pola stopala desne noge. Nemci, koji su se povlačili iz Grčke, usput su prihvatali komunističke i četničke ranjenike i transportovali ih za Sarajevo februara 1945. godine, a zatim su ga dalje prebacili za Austriju na dalje lečenje.

Emigracija uredi

Petnaest meseci provodi na lečenju u raznim bolnicima Austrije, i početkom maja 1946. godine stiže u oficirski logor (bivših jugoslovenskih ratnih zarobljenika) Mark-Pongao i tu ostaje do decembra. U to vreme biva premešten u logor Asten kraj Linca, gde stupa u brak 1950. sa svojom suprugom Adom. Iseljavaju se za Ameriku februara 1952. godine, po dolasku u Čikago Dušan postaje član crkve i Srpske narodne odbrane. Aktivno učestvuje u svim nacionalnim delatnostima srpske političke emigracije. Više godina je bio član Redakcije odbora lista "Sloboda" Srpske narodne odbrane u Americi. Postaje član Centralnog i Izvršnog odbora SNO. Napisao je više članaka i ratnih doživljaja u listu „Ravnogorska misao“. 1998. godine je objavio knjigu "Cersko - majevička grupa korpusa pukovnika Dragoslava Račića ". Dobročinstvo

Organizuje pomaganje popravke Sabornog hrama u rodnom kraju Plaškom (sedište Gornjo- karlovačke eparhije pre Drugog svetskog rata). Dušan Trbojević je jedan od dvanaest Srba, na čelu sa dr Rajkom Tomovićem, koji su organizovali društvo „Presvete Bogorodice“ i kupili imanje na kome je podignut manastir Nova Gračanica, na Trećem jezeru blizu Čikaga. Pomogao je i gradnju hrama Sv. Save u Beogradu. Redovno je slao pomoć ratnoj siročadi iz Krajine i Bosne i Hercegovine tokom i posle ratova devedesetih godina.