Dušan-Vladislav Pažđerski

Dušan-Vladislav Pažđerski (rođen 21. marta 1967. u Zenici) je srpski slavista, kašubista, urednik, leksikograf, prevodilac i popularizator srpske i kašupske kulture.

Dušan-Vladislav Pažđerski
Rođenje21. 3. 1967. (1967-03-21) (dob: 57)
Zenica, SR BiH, SFRJ
Alma materFilološki fakultet Univerziteta u Beogradu
Zanimanjelingvist, prevodilac, pisac

Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1992. Magistarski rad (poljski doktorat) Poljsko-srpskohrvatska – srpskohrvatsko-poljska leksikografija je odbranio na Univerzitetu Adama Mickjeviča u Poznanju. Trenutno piše doktorat (poljsku habilitaciju) na temu srpsko-kašupskih leksičkih paralelizama.

Radio je u novosadskom Radio 100, Izdavačkom preduzeću Matice srpske i Univerzitetu Adama Mickjeviča u Poznanju, a sada predaje (kao naučni saradnik, poljski adjunkt) srpski jezik na Univerzitetu u Gdanjsku.

Član je Matice srpske, Saveta za kašupski jezik i koordinator Komisije za standardizaciju kašupskog jezika u Gdanjsku.

Dobitnik je godišnje nagrade za doprinos širenju i negovanju kašupske kulture – Medalja Stolema – za 2006. godinu.

Objavio je više stotina kraćih prevoda u časopisima Venac, Krovovi, Sveske, Sveti Dunav, Polja, Dnevnik, najznačajnijih poljskih pisaca, kao i nekoliko knjiga (Lešeka Kolakovskog i Jana Parandovskog).

Osnivač je i upravnik „Projekta Rastko – Kašubi (Elektronske biblioteke kašupske kulture)“ koja je regionalno središte kulturne mreže „Projekta Rastko" za severnu Poljsku. Urednik rubrike posvećene svetskoj književnosti u poljskom časopisu Korespondencija s ocem.

Autorske knjige uredi

  • Analitička bibliografija časopisa „Alef“ za brojeve 1-20, Novi Sad, 1990, 72 str.
  • Poljsko-srpskohrvatski rečnik biljaka = Polsko-serbskochorwacki słownik roślin. Sa srpskohrvatsko-poljskim indeksom, Gdańsk, 2002, 194 str.

Priredio uredi

  • Paździerski, Lech, Julije Benešić i Poljaci, Zagreb, 2004.
  • Florian Ceynowa, Канунъ новаго года. Wilia Nowego Roku. Wiléjá Noweho Roku. Щедровки. Szczodrówki. Szczōdráki, Gdynia, 2006 (sa Jaroslavom Elvartom).

Spoljašnje veze uredi