Društvo trostruke devetke

Društvo trostruke devetke (TNS), osnovano 1978. godine je dobrovoljno udruženje pojedinaca koji su postigli rezultat jednak ili veći od 99,9-og percentila na nekom od prethodno utvrđenih standardizovanih, profesionalnih testova inteligencije pod nadzorom psihologa. Rezultat koji iskazan kao IQ iznosi 149 ili više sa standardnom devijacijom od 16 poena, odnosno 146 ili više sa SD 15. Poređenja radi, Mensa, poznatije i veće društvo za ljude sa visokim koeficijentom inteligencije prima u članstvo one koji postignu rezultat IQ 132 SD16, odnosno 130 SD15.

U 2007. godini, Društvo Trostruke Devetke ima oko 500 članova iz 30 zemalja od kojih je većina iz SAD. Društvo izdaje časopis po imenu Vidja (reč iz Sanskrita koja označava uvid, vid). Časopis sadrži članke iz najrazličitijih oblasti koje pišu članovi. Članovi održavaju kontakt putem internet foruma, nedeljnog četa i živih susreta.

Društvo je zasnovano na demokratskim principima i podržava slobodno izražavanje stavova svojih članova. U Preambuli Statuta Društva se kaže:

Društvo trostruke devetke je posvećeno prijateljstvu, komunikaciji, avanturi intelektualnog istraživanja i većem ostvarenju potencijala pojedinaca. Društvo ne zabranjuje predstavljanje skupa pogleda jedne osobe drugoj, niti postavlja bilo kakav skup pogleda pred svoje članove kao obavezan. Društvo će nastojati da izbegne izdvojenost puke ekskluzivnosti. Vodeće načelo Društva je demokratsko i kolegijalno, a ne hijerarhijsko. Društvo ostaje otvoreno za inovacije i razvoj.

– Društvo trostruke devetke

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi