Dragutin Friedrich

Dragutin Friedrich (Koprivnica, 5. siječnja 1897.Zagreb, 26. ožujka 1980.), bio je hrvatski nogometaš, nogometni reprezentativac, trener, tenisač, športski djelatnik i promotor športa. Ovaj svestrani športaš bio u atletici, hokeju na ledu, klizanju i skijanju. Radio je kao profesor biologije u mnogim mjestima: Varaždinu, Virovitici i Gospiću.

Dragutin Friedrich
Osobne informacije
Rođenje 5. siječnja 1897.
Koprivnica
Smrt 26. ožujka 1980.
Zagreb
Pozicija vratar
Profesionalni klubovi*
Godina Klub Nastupi (golovi)
HŠK Slaven (Koprivnica)
HAŠK (Zagreb)
Reprezentacija
1922. - 1927. Jugoslavija 9 (0)
Napomene

* Nastupi i (golovi) u profesionalnim klubovima
broje se samo za ligu iz koje je klub.

Nogometaška karijera

uredi

Klupska karijera

uredi

Igrao je za koprivnički Slaven, koji je osnovao, za koji je igrao i koji je trenirao. Poslije je otišao u zagrebački HAŠK za koji je igrao dugo godina.

S HAŠK-om je osvojio prvenstvo Zagrebačkog nogometnog podsaveza 1921./22. godine.

Reprezentativna karijera

uredi

Za reprezentaciju odigrao je devet utakmica. Prvi je susret odigrao 8. lipnja 1922. u Beogradu protiv Rumunjske, a već onda je bio igračem HAŠK-a. Zadnju 10. travnja 1927. u Budimpešti protiv Mađarske.[1]

Bio je među pozvanima na OI 1924. u Parizu, a od hrvatskih nogometaša s njim su bili u izabranom sastavu Dragutin Babić, Slavin Cindrić, Artur Dubravčić, Stjepan Bocak, Andrija Kujundžić, Antun Pavleković, Alfons Pažur, Adolf Percl, Dragutin Vragović, Dragutin Vrđuka, Branko Zinaja, Emil Perška, Eugen Dasović, Emil Plazzeriano, Janko Rodin, Marijan Marjanović, Rudolf Rupec, Stjepan Vrbančić i Vladimir Vinek.[2]

Igrao je i za reprezentaciju Zagrebačkog nogometnog podsaveza s kojom je osvojio Kup kralja Aleksandra 1924. godine.

Tenisačka karijera

uredi

Bio je državni prvak u igri parova 1928. i 1931. godine. Igrao je u paru s bratom Krešimirom. Kao pojedinačni natjecatelj bio je među najboljim tenisačima u Hrvatskoj i cijeloj ondašnjoj Kraljevini SHS. Nakon što se umirovio vodio je tenisku školu teniskog kluba Medveščaka.

Atletičarska karijera

uredi

Natjecao se u nekoliko disciplina: trkačkim, skakačkim, bacanju koplja i u petoboju. Osvojio je mnoštvo nagrada na manjim natjecanjima te prvenstvima Zagreba, Hrvatske, Jugoslavije i europskim prvenstvima.

Hokejaška karijera

uredi

Redovno se natjecao se u HAŠK-ovom hokejaškom sastavu. Osvojio je mnoštvo nagrada na manjim natjecanjima te prvenstvima Zagreba, Hrvatske, Jugoslavije i europskim prvenstvima.

Skijaška karijera

uredi

Redovito je nastupao za skijaški sastav HAŠK-a. Osvojio je mnoštvo nagrada na manjim natjecanjima te prvenstvima Zagreba, Hrvatske, Jugoslavije i europskim prvenstvima.

Izvori

uredi
  1. RSSSF Yugoslavia National Team List of Results 1920-1929
  2. Olympic Football Tournament Paris 1924, Yugoslavia squad. FIFA.com. Archived from the original on 2011-06-24. Preuzeto 8. veljače 2010..