Za ostala značenja, vidi Dragonheart (razvrstavanje).

Dragonheart je američki fantasy film snimljen 1996. godine u režiji Roba Cohena. U glavnim ulogama su Denis Kvejd, Dejvid Tjulis, Pet Posltvejt, Dajna Majer, a glas je pozajmio Šon Koneri. Muziku filma napravio je Rendi Edelman, a glavna pesma "U zvezde" je korišćena i u filmovima Braća kao i Mulan.

Dragonheart
Kino-poster
RežijaRob Cohen
ProducentRaffaella De Laurentiis
ScenarioCharles Edward Pogue
sinopsis: Charles Edward Pogue
Patrick Read Johnson
UlogeDennis Quaid
Sean Connery
David Thewlis
Pete Postlethwaite
Dina Meyer
Jason Isaacs
Brian Thompson
Julie Christie
MuzikaRandy Edelman
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
31. 5. 1996 (1996-05-31) (SAD/Kanada)
31. 8. 1996 (1996-08-31) (Japan)
18. 10. 1996 (1996-10-18) (Ujedinjeno Kraljevstvo)
6. 12. 1996 (1996-12-06) (Australia)
Trajanje103 min.
Zemlja Sjedinjene Države
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet57 mil. $

Nastavak filma Zmajevo srce je premijerno prikazan 2000. pod imenom Zmajevo srce: Novi početak (poznat i kao Zmajevo srce 2).

Zaplet uredi

932. godina, surovi Saksonski kralj Lejn zove svog sina Ejnona da prisustvuje bici protiv pobunjenika (seljaka). Bitka nije pošla kako je kralj planirao, seljaci su sačekali kralja Lejna i princa u zasedi, napali ih, ubili kralja, dok se mladi princ sakrio. Nakon što je otkriven biva proboden kroz srce, u pomoć dolaze kraljeve sluge i vode princa majci. Princ je na samrti a majka je očajna. Na kraju zajedno sa prinčevim učiteljem Bovenom da odvede princa kod zmaja koji bi mogao da ga izleči.

Zmaj pristaje da ga izleči ali pod uslovom da on ne bude isti kao i njegov otac, majka se zaklinje da će sve učiniti da to spreči i zmaj mu daje deo njegovog srca. Boven se zahvaljuje zmaju i zaklinje mu se da će uvek biti tu da uradi šta god da ovaj poželi. Princu postaje bolje i odmah odlučuje da počne da gradi zamak, koji će biti veći od svih koji su do sada sagrađeni. Sluge ga upozoravaju da će ga to skupo koštati, ali princ ne mari. Princ je vremenom postajao surov kao i njegov otac. Slugama je vadio oči, ubijao ih bez razloga, i kada je ubio Larinog oca, ista se zaklinje da će ga osvetiti. Boven shvata da je prekršio zakletvu, i misleći da je zmaj kriv postaje ubica zmajeva za novac. Dok je ubijao jednog zmaja sreo je pisca i pesnika Gilberta koji opisuje njegove pohode.

12 godina kasnije skoro svi zmajevi su istrebljeni, ali Boven nalazi poslednjeg u jednoj šumi. Nakon žestoke borbe, zmaj mu objašnjava da je on poslednji preživeli, i predlaže partnerstvo. Zmaj će razarati kuće, a Boven će ga navodno ubijati kako bi mu seljaci platili. Boven bi trebao da ispali strelu na njega (promaši ga ali da to ne primete seljaci) a da zmaj padne u vodu i nestane.

Njihovo partnerstvo donelo je i zmaju i vitezu korist. Međutim jednog dana zmaj nije mogao da potone u vodu jer je bila plitka, ali na kraju uspešno beži sa zmajem u šumu gde prespavaju. Zmaj i vitez su već postali nerazdvojni prijatelji, i tokom iste noći, vitez mu je dao ime Drejko pošto njegovo pravo ime nije moguće izgovoriti ljudskim jezikom. Posle jednog razgovora shvata da je Drejko zapravo zmaj koji je i dao deo svog srca princu Ejnonu. Međutim shvata da je Ejnon oduvek bio zao a da se pretvarao da prihvata Bovenove ideale samo kako bi ga ovaj naučio da se bori.

Drejko je Bovenu i Lari jedne noći objasnio da je svoje pravo ime dobio po raju za zmajeve koje se nalazi na nebo, i svaki zmaj koji zasluži mesto u raju pretvara se u zvezdu i postaje deo raja.

Za to vreme Lara odlučuje da podigne ustanak protiv princa Ejnona i zajedno sa Bovenom i Drejkom sprema vojsku po selima. Konačna bitka bila je opsada zamka koji je sagradio Ejnon. Nakon što kraljeva vojska na čelu sa Ejnonom krene u napad na ustanike, ustanička vojska se povlači u šumu. Tu ih sačeka i uništi čitavu kraljevu vojsku dok je za to vreme zmaj uništavao zamak. Međutim kada Gilbert pogađa princa Ejnona u srce, zmaj oseti bol i pade u zamak gde je zarobljen. Ejnon naređuje da Drejko mora biti bezbedan. U neuspelom pokušaju da ubije sina ubijanjem zmaja, Ejnonova majka je ubijena od strane svog sopstvenog sina. Ustanici nakon što su pobedili vojsku u šumi upadaju u zamak i uništavaju ostale kraljeve vojnike. Boven dolazi do svog vernog prijatelja Drejka, međutim iza njega se pojavljuje Ejnon u juri na Bovena da ga ubije. Zmaj zna da je Ejnon besmrtan zato što ima njegovo srce i da je jedini način da ubije Ejnona, da Boven ubije zmaja. Zmaj tera Bovena da ga ubije na sve načine ali ne uspeva, jer je on zavoleo svog vernog prijatelja. Ejnon se bliži, zmaj ustaje, podiže oklop i pokaže na srce. Boven baca sekiru i pogađa zmaja u srce. Drejko ga sa smeškom poslednji put pogleda, leže i zaspi.

U tom trenutku dolaze Lara, Gilbert i ustanici svi gledaju u svog zaštitnika, svi plaču jer znaju da ga gledaju poslednji put. Svi gledaju zmaja plačući i ne verujući šta se desilo. Plačući, Boven priđe zmaju i upita ga kome da se okrenu kad nema njega. Drejko mu odgovara da se okrene zvezdama, pretvori se u zvezdu i uđe u zmajski raj.

Eksterni linkovi uredi