Dragana Vučić Đekić

hrvatska teatrologinja, teoretičarka humora, spisateljica za djecu
Dragana Vučić Đekić
Biografske informacije
Rođenje 10. april 1979. (1979-04-10) (dob: 42)
Mostar, FBiH, Bosna i Hercegovina)
Državljanstvo hrvatsko, bosansko
Djeca 2
Rodbina Nikola Vučić (brat)
Obrazovanje
Školovanje dr. sc.
Zanimanje spisateljica, teoretičarka
Opus
Znamenita djela
Komedija sa stavom (2017)

The Turtle Who Fights for Animal Rights (2020) The Not So Crazy Cow (2019) An Unordinary Lion (2019) The Donkey Doctor (2019) A Snake at the Cinema (2018)

The Pig Who Made It Big (2019)
Web-stranica
dramatuljci.com

Dragana Vučić Đekić (Mostar, 1979.), teoretičarka humora, spisateljica za djecu, publicistkinja. Autorica je prve znanstvene studije o stand-up komediji u Hrvatskoj u kojoj se bavi fenomenom smijeha iz sociološke, psihološke, filozofske i komunikološke perspektive.

BiografijaUredi

Rođena je u Mostaru 1979. godine. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost (2005.) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Upisuje 2009. godine Poslijediplomski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, kulture i filma na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je 2015. godine na temi Primjena teorija smijeha u stand-up komediji kao novijem komičkom performativnome obliku.[1] Radila je niz godina kao profesorica hrvatskoga jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama. 2015. godine pokrenula je Dramske radionice Dramatuljci koje se, uz ostalo, bave poticanjem i razvijanjem smisla za humor.[2] Devet godina (2000.-2009.) radila je kao novinar i urednik na Hercegovačkoj televiziji, uređivala i vodila emisiju iz kulture. Pored sudjelovanja na znanstvenim skupovima te objavljivanja niza znanstvenih i stručnih radova, objavljivala je i poeziju u književnim časopisima Dubrovnik,[3] Osvit, Marulić[4] i Motrišta.[5]


Knjige za djecuUredi

Dragana Vučić Đekić autorica je šest knjiga za djecu koje su prevedene na pet jezika (engleski, španjolski, talijanski, njemački, francuski). Teme knjiga su prava životinja, etičnost ishrane i odnos prema prirodi. Najveća svjetska organizcija za prava životinja PETA (PETA kids) uvrstila je dvije knjige Dragane Vučić Đekić na popis preporučene literature: The Not So Crazy Cow and An Unordinary Lion. Knjige su dobile odlične recenzije od autora best-selera iz područja prava životinja i svjetski poznatih veganskih aktivista. Svih šest knjiga dostupno je na Amazonu, a do kraja 2020. godine se očekuje njihovo objavljivanje u Hrvatskoj.


 1. The Turtle Who Fights For Animal Rights
 2. The Not So Crazy Cow
 3. An Unordinary Lion
 4. The Pig Who Made It Big
 5. The Donkey Doctor
 6. A Snake at the Cinema


Komedija sa stavomUredi

Knjiga Komedija sa stavom[6] autorice Dragane Vučić Đekić objavljena je u Zagrebu 2017. godine u izdanju "Jesenski i Turk",[7] u čijoj je organizaciji i predstavljena pred zagrebačkom publikom u ožujku 2018. godine. Riječ je, naime, o prvom teorijskom opisivanju stand-up komedije u Hrvatskoj, a knjiga je nastala na temelju autoričnih opsežnih istraživanja. Uz korištenje znanstvene i stručne litarature iz relevantnih područja, o razvoju stand-up scene i njezinim posebnostima doznaje se iz anketiranja i intervjuiranja stand-up komičara i komičarki. Na prvoj promociji knjige sudjelovali su hrvatski akademik Boris Senker i hrvatska teatrologinja Dubravka Crnojević Carić. Profesor Senker je na predstavljanju ukazao na dugu komičarsku tradiciju iz koje se neizravno razvijala stand-up komedija kakvu poznajemo danas. Senker zaključuje kako je autorica u knjizi argumentirano pokazala kako nije jedini cilj stand-up komedije nasmijati publiku (iako jest glavni), već da stand-up komedija uspijeva u svojim ponajboljim izdanjima: nasmijati, kritizirati različite društvene aspekte te stvoriti atmosferu opuštanja i rasterećenja.[8]


Analizirani su s aspekta teorija smijeha nastupi najutjecajnijih američkih stand-up komičara Billa Hicksa, Georgea Carlina i hrvatskoga stand-up komičara Željka Pervana te još nekoliko domaćih komičara koji potvrđuju da je stand-up komedija izrazito interaktivan izvedbeni oblik s obzirom na dinamiku odnosa stand-up komičara i publike te da je njezina uloga u društvu dvostruka: nasmijati i kritizirati. Smijeh koji nastaje kao reakcija na takve sadržaje može se opisati kao subverzivni smijeh koji odražava suglasje publike sa stavovima komičara.

Stoga je bitno o stand-up komediji govoriti kao o kolaborativnome i interaktivnome stvaralačkome činu koji uključuje i uvažava publiku na specifičan način. Utvrđeno je da je uloga publike u stand-up komediji višestruko značajna. Publika se javlja kao trenutačni i ključni generator vrjednovanja izvedbe čije reakcije mogu djelovati na sadržaj i tijek nastupa. Stand-up komediju karakterizira raznolikost izvedbenih stilova, izbora i načina obrade tema, što ostavlja prostor istraživanju drugih aspekata toga komičarskoga oblika. Uzevši tu raznolikost u obzir, bilo bi pogrešno zaključiti kako je riječ o prevladavajuće subverzivnoj formi u kojoj svi ili većina stand-up komičara inzistiraju na uključivanju publike.

Ovom se knjigom htjelo ukazati na one primjere koji, kroz komičarske alternativne interpretacije, pružaju otpor unificiranome načinu razmišljanja i omogućavaju sagledavanje poznatih objekata u posve novim odnosima.

Znanstvene publikacije (izbor)Uredi

KnjigaUredi

ČlanciUredi

 • "Tjelesni aspekti komičnoga u Držićevim i Aristofanovim komedijama". Dubrovnik: časopis za književnost i znanost (Dubrovnik) 1 (2): 193–204. 2012. ISSN 0353-8559. (NSK). 
 • "Psihoanalitičko čitanje čitanja". Suvremena pitanja, časopis za prosvjetu i kulturu (Mostar) 6 (11–12): 234–246. 2011. ISSN 1840-1252. (COBISS.BH). 
 • "Psihoanalitičko čitanje Držićeva skupa". Dubrovnik: časopis za književnost i znanost (Dubrovnik) 1 (2): 157–168. 2011. ISSN 0353-8559. (NSK). 
 • "Smiješno i strašno u Gogoljevim fantastičnim pripovijetkama". Motrišta, časopis Matice hrvatske Mostar (Mostar) 1 (57-58): 95–105. 2011. ISSN 1512-5475. (COBISS.BH). 

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi

 • Tv razgovor s Draganom Vučić Đekić o knjizi "Komedija sa stavom" u emisjiji HRT Dobro jutro Hrvatska 2018