Dragan Radovančević
Nema slobodne slike

Dragan Radovančević (1979, Srbija) je psiholog, književnik i pesnik. Bavi se prevođenjem sa engleskog i nemačkog jezika, kao i lektorisanjem. Živeo u Beogradu i Beču. Od 2012. živi u Potsdamu (Potsdam, Brandenburg) i Berlinu, a potom prelazi u Lajpcig na master studije kliničke psihologije. Tokom studija radio na institutima za eksperimentalnu psihologiju u Potsdamu, Berlinu i Lajpcigu. Nagrađivan DAAD stipendijama nemačkog ministarstva za istaknute rezultate u istraživačkom radu.

Autor tri pesničke knjige: "Klatno se boji letenja" (Gradska biblioteka Čačak, 2006), "Glagol intimnosti" (KOV, 2009) i "Lampeduza" (Povelja, 2016) koja je bila u najužem izboru za Nagradu Branko Miljković 2017. Prevođen na nemački (prevodioci: Matthias Jacob, Alida Bremer i Jan Krasni), bugarski, italijanski (u prevodu: Patrizia Vascotto), slovenački, poljski (Agnieszka Żuchowska-Arendt) i engleski jezik.

Za knjigu "Klatno se boji letenja" književne nagrade: Mladi Dis 2006, Brankovu nagradu - Društvo književnika Vojvodine, 2007. Dobitnik prestižnih stipendija: KulturKontakt Austria (2009),[1] Centralno-evropska inicijativa (Vilenica, Slovenija; 2009),[2] Literarni kolokvijum Berlin (2010).[3]

Uvršten u mnoštvo antologija poezije, eseja i kratke proze na devet jezika.

IzvoriUredi