Dragan Čavić (Zenica, FNRJ, 10. mart 1958) je bivši predsednik Republike Srpske (od novembra 2002. do novembra 2006). Bio je potpredsednik Republike Srpske od 2000. do 2002. godine. Dragan Čavić je bio i član Senata Republike Srpske od 1996. do 2011. godine.

Dragan Čavić
Dragan Čavić

Biografija
Datum rođenja 10. mart 1958.
Mesto rođenja Zenica, FNRJ, sada BiH
Politička partija Demokratska partija
Profesija dipl. ekonomista
Mandat(i)
5. predsednik Republike Srpske
28. novembar 20029. novembar 2006.
Prethodnik Mirko Šarović
Naslednik Milan Jelić

Mladost uredi

Osnovnu i srednju školu je završio u Banjoj Luci, a diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci 1980. godine. Radio je kao ekonomista, finansijski menadžer i komercijalni direktor u nekoliko državnih i privatnih firmi. Čavić je oženjen i ima sina i kćerku.

Politička karijera uredi

Čavić je bivši član Srpske demokratske stranke, obavljao je dužnost predsednika te stranke — do 2006. godine, a ranije i zamenika predsednika predsedništva stranke od juna 1998. do marta 2002. godine. Na unutarstranačkim izborima 2002. godine izabran je za zamenika predsednika stranke.

Godine 1998. izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali ga je sa te dužnosti uklonio tadašnji visoki predstavnik Karlos Vestendorp zbog, kako je obrazloženo, opstrukcije sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Uklanjanje sa dužnosti podrazumevalo je zabranu političkog delovanja, no tu je odluku 1999. poništio Vestendorpov naslednik, Volfgang Petrič.

Dragan Čavić postao je predsednik Republike Srpske 28. novembra 2002. nakon opštinskih izbora u Bosni i Hercegovini u oktobru, zamenivši tako bivšeg predsednika Mirka Šarovića. Čavić je dobio 35,9 % glasova, dok je njegov najuspešniji protivkandidat, Milan Jelić, osvojio 22,1%. Odziv birača iznosio je 53,9%.

Na opštim izborima u Bosne i Hercegovine 2006. godine, Dragan Čavić je izgubio u trci za predsednika Republike Srpske od protivkandidata Milana Jelića (SNSD). Ubrzo nakon toga je okrivljen za izborni poraz i podneo ostavku na mesto predsednika SDS-a. Nakon ostavke bivše kolege su ga izbacile iz svih odbora SDS-a kako on ne bi imao priliku da se vrati na političku scenu. U SDS-u je tada došlo do konflikta između navodno dvije struje: Čavićeve reformističke struje i konzervativne struje iza koje stoji Dragan Kalinić, bivši predsednik SDS-a.

Dana 11. decembra 2008. godine Dragan Čavić je na konferenciji za štampu objavio da se povlači iz SDS-a i da će osnovati novu stranku, kojoj će se, moguće, pridružiti poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vojislav Gligić i Branislav Škobo, koji su dan ranije izjavili da se povlače iz Srpske demokratske stranke i da će delovati kao nezavisni poslanici. Dragan Čavić je 15. januara 2009. u Banjoj Luci registrovao Demokratsku partiju, čiji su suosnivači Momčilo Novaković, Vojislav Gligić, Branislav Škobo i Đorđe Milićević.

Priznanja uredi

Reference uredi

  1. „Srpska obilježila 20 godina postojanja, Dan i krsnu slavu Svetog Stefana” (sr). Radio-televizija Republike Srpske. 10. 1. 2012.. Pristupljeno 10. 1. 2012. 

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi