Dracula (film, 1958)

Dracula je britanski horor film snimljen 1958. godine u režiji Terencea Fishera, poznat kao jedno od najuspješnijih ostvarenja znamenite filmske kuće Hammer Film Productions, prvi veliki hit u karijeri Christophera Leeja, začetak istoimene popularne filmske serije, ali i jedno od najvažnijih i najuticajnijnih ostvarenja u historiji žanra.

Dracula
Christopher Lee u naslovnoj ulozi
RežijaTerence Fisher
ProducentAnthony Hinds
ScenarioJimmy Sangster
PredložakDracula; autor:
Bram Stoker
UlogeChristopher Lee
Peter Cushing
Michael Gough
Melissa Stribling
MuzikaJames Bernard
FotografijaJack Asher
MontažaBill Lenny
StudioHammer Film Productions
DistribucijaRank Organisation (UK)
Datum(i) premijere
8. 5. 1958 (1958-05-08)
Trajanje82 min. (originalna cenzurirana verzija)
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet81.000 £
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
The Brides of Dracula (1960)

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Brama Stokera. U njemu Lee tumači grofa Draculu, vampira koji se vijekovima hrani krvlju stanovnika Transilvanije. Radnja je smještena u 1885. godinu i prikazuje kako će se Draculinoj strahovladi suprostaviti lovac na vampire dr. Van Helsing (čiji lik tumači Peter Cushing).

Slično kao i s prethodnim filmom The Curse of Frankenstein, producenti su se izuzetno trudili film učiniti što različitijim od istoimenog klasičnog filma hollywoodskog studija Universal Pictures. To je postignuto prije svega tako što se scenarij Jimmyja Sangstera daleko više držao književnog predloška, ali i daleko eksplicitnije scene nasilja (uključujući prolijevanje krvi, koja je posebno bola oči zahvaljujući filmu u boji) te implicitnu erotiku. Posebna je pažnja posvećena scenama u kojima vampire uništava izloženost suncu, a što je postignuto domišljatim korištenjem šminke i jednostavnim specijalnim efektima. Za tadašnje vrijeme "problematični" sadržaj je na Draculu navukao pažnju cenzora, uključujući britanski BBFC, koji mu je dao X rejting, ali i to tek nakon značajnih kraćenja. Usprkos toga, Dracula je postigao izuzetan uspjeh te dvije godine kasnije potakao snimanje nastavka The Brides of Dracula, odnosno izuzetno popularne filmske serije koja se snimala do sredine 1970-ih. Dugo vremena je bila dostupno jedino cenzurirana verzija, ali je 2012. restaurirana mnogo duža verzija, sa isječenim "problematičnim" scenama koje su se prije toga smatrale izgubljenim.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi