Draž

višeznačna odrednica na Vikimediji
(Preusmjereno sa stranice Draži)

Draž (lat. stimulus) je bilo koji vid energije (mehaničke, svetlosne, toplotne, hemijske) koji deluje na čula i izaziva neku promenu u organizmu ili njegovom ponašanju.[1] Promena u organizmu izazvana dražima naziva se nadražaj. Sposobnost reagovanja organizma na draži naziva se nadražljivost.

Prag draži je najmanja količina energije koju registruje receptor, a utiče na neku promenu u organizmu.[2] Da bi neki uticaj imao svojstvo draži, mora dostići određenu minimalnu veličinu koja je u stanju da izazove nadražaj. To je minimalna količina energije koja je u stanju da dovede receptore u pobuđeno stanje, što rezultira pokretanjem biostruja.

Na osnovu toga da li dolaze iz životne sredine ili se javljaju u međudelovanjima delova organizma, draži mogu biti spoljne i unutrašnje.

Aktivnost draži počiva na dodavanju ili oduzimanju izvesnih količina energije, u obimu koji može poremetiti postojeću energetsku ravnotežu i dovesti ćeliju receptora u stanje nadraženosti. Pritom draži ne dopremaju vlastitu energiju, nego pobuđuju energetski sistem nadražljivih struktura.

U klasičnom biheviorizmu, stimulus ili draž igra veoma važnu ulogu u ponašanju koje se može svesti na niz S-R (stimulans-reakcija).

S obzirom na raznovrsnost draži kao i na subjektivnost reakcija, neophodno je voditi računa o psihološkom ili socijalnom kontekstu reakcije pojedinih klijenata.[3]

Izvori

uredi
  1. Ovaj članak, ili jedan njegov segment, izvorno je preuzet iz knjige Ivan Vidanović "Rečnik socijalnog rada" uz odobrenje autora.
  2. Ovaj članak, ili jedan njegov segment, izvorno je preuzet iz knjige Ivan Vidanović "Rečnik socijalnog rada" uz odobrenje autora.
  3. Ovaj članak, ili jedan njegov segment, izvorno je preuzet iz knjige Ivan Vidanović "Rečnik socijalnog rada" uz odobrenje autora.

Vidi još

uredi