Dr. James Kildare je fiktivni lik koji je bio protagonist serije američkih igranih filmova 1930-ih i 1940-ih, radio-serije 1950-ih, te TV-serije 1960-ih, isto kao i stripa temeljenog na seriji. Njega je stvorio američki pisac Frederick Schiller Faust (poznat pod pseudonimom Max Brand).

Filmovi uredi

Lik dr. Kildarea je u igranim filmovima započeo kao ljekar-stažist, kome je mentor stariji ljekar po imenu dr. Leonard Gillespie. Nakon što je u prvom filmu naslovni lik tumačio Joel McCrea, u drugom filmu ga je zamijenio Lew Ayres, koji je prestao snimati filmove nakon što je regrutiran u vojsku nakon ulaska SAD u drugi svjetski rat. Filmovi su se nastavili snimati bez Kildareovog lika, koje su ubrzo zamijenila dva Gillespiejeva pomoćnika - dr. Randall Adams i dr. Lee Wong How.

Kasniji filmovi bez Kildarea uredi

Radio uredi

U ljeto 1949. MGM je angažirao Ayresa i Barrymorea da ponove svoje uloge, ovaj put za radio-seriju. Ona je originalno emitirana od 1. februara 1950. do 3. augusta 1951. na programu njujorške stanice WMGM, a potom distribuirana po SAD. U njoj je nastupalo i nekoliko kasnije poznatih glumaca kao što su William Conrad i Jack Webb.

Televizija uredi

Dr. Kildare se ponovno pojavio 1961. kao protagonist istoimene TV-serije, koja se emitirala na programu mreže NBC od 27. septembra 1961. do 5. aprila 1966. Glavnog junaka je tumačio Richard Chamberlain, kome je ta uloga predstavljala odskočnu dasku za karijeru, a kratko vrijeme ga učinila tinejdžerskim idolom. Lik Gillespieja je tumačio Raymond Massey.

Stripovi uredi

Popularnost je serije je nagnala kuću Dell Comics da izda seriju od devet stripova o dr. Kildareu koji su izlazili od 1962. do 1965. Neki od tih stripova su prevedeni i objavljeni u bivšoj Jugoslaviji.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi