Država Chin je država u Mjanmaru. Glavni grad je Hakha.

Postoji 14 gradskih područja u Državi Chin: Cikha, Hakha, Falam, Kanpalet, Matupi, Rezua, Mindat, Paletwa, Rihkhuadar, Thantlang, Teddim, Tuithang and Tonzang.

Demografija uredi

Narod Chin se sastoji od mnogih grupa koje, iako historijski povezane, govore različite jezike te imaju različite kulturne i historijske identitete. Riječ Chin je, po svemu sudeći, egzonim koji su dali Burmanci i kome je porijeklo nepoznato - iako su najbolji kandidati za to riječi 'košara' i 'prijatelj'. Ta imena su opravdana s obzirom da su Chin poznati po tkačkim vještinama, kao i da su mnogo godinam bili u dobrim trgovačkim odnosima s narodima nizina.

U posljednje vrijeme su neke Chin grupe počele tvrditi da je autonim 'Zo' pravo zajedničko i domorodačko ime za sve Chine. Svako pleme ima vlastito ime, nopr. Asho, Laizo, Zyou, Mizo, Zomi, K'cho itd. Ti nazivi mogu biti kognati, ali svako pleme ima vlastiti izgovor, a ponekad i vlastito značenje. Zbog toga je teško odabrati pravilni izgovor jezika koji bi ih sve predstavljao.

Riječ 'Salai' se koristi kao prvo ime svakog Chin muškarca, a 'Mai' za žene.

Chin tvore većinu Države Chin. Zahvaljujući radu misionara u prethodnih stotinu godina, veliki dio njih se danas smatra kršćanima. Značajna manjina se, pak, još uvijek vjerna animističkim vjerovanjima i Theravada budizmu.

V. također uredi

Literatura uredi

  • F.K. Lehman. 1963. 'The Structure of Chin Society;: A Tribal People of Burma Adapted to a Non-Western Civilization.' University of Illinois Press.

Vanjske veze uredi