Država Božja 2053.

Država Božja 2053.
Država Božja 2053.jpg
Korice romana
Autor(i) Ivo Brešan
Originalni naslov Država Božja 2053.
Država  Hrvatska
Jezik hrvatski
Žanr(ovi) satira, SF, distopija
Izdavač Flag of Croatia.svg SysPrint
Datum izdanja 2003.
Vrsta medija tvrde i meke korice
Stranica 399
ISBN 9789532320251

Država Božja 2053. utopistički je roman Ive Brešana, dio trilogije koju, uz ovaj roman, čine i djela Astaroth te Vražja utroba. Astaroth je pritom prikaz totalitarizma u prošlosti, Država Božja 2053. u budućnosti, a Vražja utroba u sadašnjosti.

RadnjaUredi

Radnja ovog romana događa se 2053. godine u Hrvatskoj, u kojoj pobjeđuje Hrvatska kršćansko socijalna stranka na čelu s karizmatskim vođom Teom Torlakom, koja je jedna među rijetkim zemljama koja je ostala izvan Federalne Europske Regije (FER). U Hrvatskoj je na vlasti diktator, ukinute su sve slobode govora, a Crkva je glavna institucija.

Radnja prati napore pojedinaca obitelji Loko da prežive u takvom svijetu. Kraj romana sličan je poput završetka u Astarothu - simbolika Krista.

CitatiUredi

 

„- Mislite li da je Ljubičić bio opsjednut Sotonom kad je ono napravio? - Isključeno. Da je bio, nikad ne bi napao Božjeg službenika, - Kako to? Pa opće je poznato da Sotona odvraća ljude od Boga.

- Gospodo oci, vjerujte mi, to nikada nisam uspio shvatiti. Ako Sotona u paklu muči one koji su zgriješili protiv Boga, onda on mora biti na Božjoj strani. Kažnjava njegove neprijatelje. Dakle, trebao bi biti nešto kao Božja policija.“
()

Vanjske povezniceUredi