1878. 1945.

Dositej Vasić

Dositej Vasić
{{{tekst_uz_sliku}}}

1878. decembar 1878.
Beograd BeogradKneževina Srbija
1945. januar 1945.
Beograd BeogradJugoslavija

Dositej (svetovno ime Dragutin Vasić; Beograd, 5. decembar 1878Beograd, 13. januar 1945) je bio episkop niški i prvi mitropolit zagrebački.

Biografija uredi

Završio je kijevsku Duhovnu akademiju i magistraturu 1904. godine, a zatim je završio filozofske nauke na Univerzitetu u Berlinu i Lajpcigu.

U maju 1913. godine je postavljen za episkopa niškog. Tokom Prvog svetskog rata dočekao je bugarskog okupatora u svojoj rezidenciji, a onda je prebačen u internaciju. Posle kapitulacije Bugarske vraća se u svoju eparhiju 1918. godine u kojoj je ostao do 1933.

Posle stvaranja Zagrebačke eparhije postavljen je za prvog mitropolita zagrebačkog. Na samom početku Drugog svetskog rata, 7. maja 1941. godine, mitropolita Dositeja ustaše su uhapsile i držale zatočenog u policijskom zatvoru u Petrinjskoj ulici. [1]

Rat je mitropolita Dositeja zatekao u Zagrebu, u njegovoj rezidenciji. Na dan proglasa NDH, 10.aprila 1941. godine, uhapšen je od ustaša i sa svojim đakonom Lazarom Živadinovićem zatvoren u zloglasni zatvor u Petrinjskoj ulici. O njegovom stradanju svedoči i izjava belgijskog konzula Arnolda Roberta, koji je kroz otvor na vratima ćelije broj 8, videvši telo iznakaženog mitropolita Dositeja, rekao: "No, bogami, ovo je divljaštvo što ovi ljudi rade".

Teško bolestan premešten je u bolnicu Milosrdnih sestara. Umesto lečenja "milosrdne sestre" svirepo su ga mučile i ponižavale. Od njih je svakodnevno mučen i zlostavljan, tako da mu je sva brada bila počupana. Po svedočenju Božidara Cerovskog, šefa ustaške policije u Zagrebu, "Mitropolit je bio tako strašno izmrcvaren da je jedva živ utrpan u voz za Beograd". U Zemunu iz teretnog vagona bolesnog mitropolita preuzimaju Nemačke okupacione vlasti i sprovode ga u Beograd. Nekoliko meseci posle toga umro je u manastiru Vavedenje u Beogradu 13. januara 1945 godine, od teških posledica zlostavljanja.

Umro je u Beogradu 13. januara 1945. godine, od posledica zlostavljanja. Sahranjen je u porti manastira Vavedenja u Beogradu.

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve Mitropolit Dositej je, zbog svog mučeničkog stradanja i ispovedanja pravoslavne vere, unet u Imenoslov Srpske crkve kao ispovednik. Srpska crkva ga proslavlja 13. januara/31. decembra.

Izvori uredi

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi

Prethodnik:
ep. Domentijan Popović
episkop niški
19131932.
Nasljednik:
ep. Jovan Ilić