Dorin Marchis

Rumunski aikidoka

Dorin Marchis (Cluj-Napoca, 25. februara 1967.), rumunski majstor borilačkih vještina. Nosilac je 6. Dana u aikidu i 1. Dana u karateu.

Dorin Marchis
Rođen25. februara 1967.,
Cluj-Napoca
Borilačka vještineAikido
Karate
ŠkolaAikikai
Shotokan karate
Nivo6. Dan (aikido)
1. Dan (karate)
UčiteljMasatake Fujita

Životopis uredi

Dorin Marchis je rođen 1967. godine u gradu Cluj-Napoca, Rumuniji. Borilačke vještine je započeo vježbati 1983. godine. Prvo je vježbao karate. U toj vještini je dostigao 1. Dan. Godine 1993. otkrio je aikido. U aikidu je prvo surađivao sa majstorom Masatake Fujita. Zatim je slijedio mnoge shihane iz Aikikai Hombu dojoa širom svijeta. Posebno je Yukimitsua Kobayashija, kao i seminare koje su vodili waka-Sensei Mitsuteru Ueshiba i doshu Moriteru Ueshiba.

Dorin Marchis vodi rumunsku Aikikai aikido fondaciju (RAAF), gdje se nalazi na funkciji predsjednika i tehničkog direktora. Predaje aikido u Musubi Dojou u Cluj-Napoci, sjedištu nacionalne aikido organizacije u Rumuniji. Marchis drži seminare aikida u mnogim gradovima u Rumuniji, Ukrajini i Bugarskoj. Svoje znanje aikida kao učitelj i učenik stiče i prenosi u Japanu, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Češkoj, Poljskoj, Sloveniji, Litvaniji i Estoniji.[1]

Godine 2016. izabran je u Upravni odbor Međunarodne aikido federacije (IAF).

Reference uredi

  1. „Marchis Dorin”. 5 August 2017. Arhivirano iz originala na datum 2020-11-02. Pristupljeno 2020-10-30. 

Vanjske veze uredi