Dora Ruždjak Podolski

Dora Ruždjak Podolski (Zagreb, 24. 8. 1971.) je hrvatska kazališna redateljica.

Dora Ruždjak Podolski

Završila je Školu za ritmiku i ples te klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Studirala je latinski i grčki jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 1997. diplomirala kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Do sada je režirala 40 naslova, a među najdraža ostvarenja ubraja: Madama Butterfly (G. Puccini), Traviata (G. Verdi), Tragedija mozgova (J. P. Kamov), Lijepa Helena (J. Offenbach), Ježeva kućica (B. Ćopić), Chicago (Kander - Fosse - Ebb), Aida (Tim Rice - Elton John), Priča o vojaku (Stravinsky - Ramuz), "Ljepotica i zvijer" (Woolverton - Rice - Ashman), "La Boheme" (Puccini), "San ljetne noći" (Shakespeare). Režirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Splitu i Osijeku, na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Gradskom kazalištu "Komedija", "Trešnji" i brojnim drugima diljem Hrvatske. 2002. godine postavlja operu "Nikola Šubić Zrinjski" u Missisauga Operi u Torontu, a 2007. "Chicago" u St.Petersburgu. Režirala je i dodjele Novinarske rock-nagrade "Crni mačak" (2000.) Hrvatske diskografske nagrade Porin (1999. i 2003.), Nagrade hrvatskog glumišta (2004.), te Svečano otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara (2005.)

Zajedno s redateljicom Frankom Perković osnovala je Kazališnu udrugu frustriranih redatelja (KUFER). Autorica je i zbirke pjesama "Šetač", za koju je nagrađena Nagradom "Goran" za mlade pjesnike. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za režiju mjuzikla "Chicago".

Vanjske veze uredi