Koordinate: 43° 59′ 31" SGŠ, 16° 36′ 59" IGD
Donji Kazanci su naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini u opštini Bosansko Grahovo koja pripada entitetu Federacija Bosne i Hercegovine. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 197 stanovnika.[1]

Donji Kazanci
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Opština/Općina Bosansko Grahovo
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 197
Geografija
Koordinate 43°59′31″N 16°36′59″E / 43.9919°N 16.6164°E / 43.9919; 16.6164
Donji Kazanci na mapi Bosne i Hercegovine
Donji Kazanci
Donji Kazanci
Donji Kazanci (Bosne i Hercegovine)

Geografija uredi

Selo Kazanci se smjestilo podno Dinare, s obje strane novog asfaltnog puta Bosansko GrahovoLivno. Zauzimaju prostor u pravcu jugoistoka gledajući od Pržine, pa se približavaju selu Sajković, a smješteni su uz samo podnožje planinskog lanca. Odavde je najkraći planinarski uspon na Troglav, najviši vrh Dinare. Zemljište na kojem se nalazi selo, kao i ono što im pripada za poljoprivredu, pašnjaci i livade, odražavaju pedološke kontraste. Dok selo stoji na manje više pjeskovito – šljunkovitom tlu, dotle se ispod njega pruža pravo živo blato i tresetište. Područje je većim dijelom godine pod vodom, a na rubu polja je ponor, koji prima nadošlu vodu.

Toponimi su: Ajmanice, Bušće, Crljevice, Čoluša, Gole kose, Grabeš, Jasikovac, Krušica, Lučice, Pjeskulje, Požilci, Rasče, Tavan.

Istorija uredi

Ovo selo je podjeljeno 1935. godine na Donje i Gornje Kazance. Sam naziv sela vrlo je zanimljiv. Prema jednom od najvećih ponora u polju koji mnogo podsjeća na „kazan“, kotao, i selo Kazanci, koje se nalazi u neposrednoj blizini ponora, dobilo je ime. Ime ovog sela nema nikakve veze sa izradom kazana, jer mještani ovog sela nisu nikad izrađivali kazane.

Na graničnom dijelu Kazanci – Sajković nalazi se nekropola sa jednim brojem nadgrobnih spomenika bez natpisa i ornamenta (Mramorje). Za sada nisu nađene druge arheološke iskopine.

Kazanačko blato je ušlo u dosta zapisa i novinarskih izvještaja 1943. godine, kada su dijelovi talijanske divizije Sasari, odstupajući po nepoznatom terenu, a ne znajući ždralovačku ćud, pokušali prijeći i podavili se. Na ušću vode u kazanački ponor i danas ima nekoliko vodenica, koje su vršile usluge mjesnom stanovništvu meljući žito.

Stanovništvo uredi

Nacionalnost 1991.
Srbi 196
Muslimani 0
Hrvati 0
Jugosloveni 0
ostali 1
Ukupno 197

Privreda uredi

Reference uredi

  1. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.. Sarajevo: Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine. 

Vanjske veze uredi

Šablon:Bosansko Grahovo