Donbas

(Preusmjereno sa stranice Donjecki basen)

Donbas (ukr. Донбас, rus. Донбасс), ili Donjecki basen (ukr. Донецький басейн, rus. Донецкий бассейн), ili Donjecki kraj (ukr. Донецький край, rus. Донецкий край), je područje u Ukrajini.

Pojednostavljena karta Donbasa (žuto obojano) na karti Ukrajine.

Riječ Donbas se često koristi u povijesnom, kulturnom i gospodarskom spektru. Donbas je imao veliku važnost za vrijeme Ruskoga Carstva, Sovjetskog Saveza i danas Ukrajine. Nalazi se na prostoru Donečke i Luhanske oblasti. Mali dio Donbasa se rasprostire i u jugozapadnoj Rusiji.

Prvi grad u regiji Donbasa, bio je Slovjansk utemeljen 1676. godine. Godine 1721., pronađena su ogromna nalazišta ugljena. Tada je počeo i veliki gospodarski razvoj tog područja. Za vrijeme Oktobarske revolucije i Ruskoga građanskog rata ovdje su vođene velike borbe između ruske Bijele garde i boljševika. Donbas je bio meta Hitlera i nacista za vrijeme Drugog svjetskog rata, prije svega zbog energenta i ruda za vojnu mašineriju.

Stanovništvo Donbasa čini oko 55% Ukrajinaca, a ostali su uglavnom ruske narodnosti i jako biračko tijelo prorusko usmjerenih političara Ukrajine (npr. Viktora Janukoviča). Ekonomski je najbogatiji dio Ukrajine. Najvažniji gradovi Donbasa su: Donjeck i Lugansk.

Nogometni stadion Šahtara iz Donjecka zove se Donbas Arena.