Donja Normandija

Za ostale upotrebe, v. Normandija (razvrstavanje).
Donja Normandija
Basse-Normandie
Položaj regije Donja Normandija u Francuskoj
Departmani Calvados (14)
Manche (50)
Orne (61)
Prefektura Caen
Ukupno stanovnika 1 473 494 stanovnika
(2010)
Gustoća 83,8 stanovnika/km²
Površina 17 589 km²
Broj okruga 11
Broj kantona 141
Broj općina 1.812
Predsjednik regionalnog vijeća Philippe Duron

Donja Normandija (fra. Basse-Normandie) je regija ma sjeveru Francuske. Nastala je 1956. godine, kada je povijesna regija Normandija podijeljena na Gornju i Donju Normandiju. Donja Normandija povijesno odgovara zapadnom dijelu pokrajine Normandije.

Povijest uredi

Za povijest Normandije pogledajete članak Normandija.

U ovom dijelu Normandije se odvilo iskrcavanje američkih vojnika za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Administracija uredi

Sjedište regionalnog vijeća Donje Normandije se nalazi u Caenu. Sastoji se od 47 zastupničkih mjesta. Od lokalnih izbora 2004. godine na vlasti je lijeva koalicija stranaka (Socijalističke partije i Zelenih) sa 28 mjesta u vijeću. Desna stranka UMP ima 14 mjesta u vijeću, a radikalno desna FN ima 5 zastupničkih mjesta.

Zemljopis uredi

 
Šume Donje Normandije

Regija se sastoji od tri departmana: Calvados, Manche i Orne.

Gospodarstvo uredi

 
Svjetionik u La Hagueu, Cotentin

Regija je većinom poljoprivredno orijentirana s naglaskom na stočarstvo. Industrijski sektor uglavnom uključuje preradu tekstila i voća. U regiji također postoji nekoliko rudnika željeza blizu Caena. U zadnje vrijeme je posebno razvijen i turizam. Regija posjeduje direktne trajektne veze s Engleskom (luka Cherbourg). Zanimljiva turistička privlačnost ove regije je i mjesto iskrcavanja vojnika u Drugome svjetskom ratu, koje se nalazi u Calvadosu.

Stanovništvo uredi

1999. godine regija je imala 1 422 193 stanovnika. 2010. Donja Normandija broji 1 473 494 stanovnika, što odgovara prosječnom godišnjem porastu od 0,3%.

Kultura uredi

Lokalni jezik u Normandiji je normandijski. Jezik se još uvijek koristi, posebno u Donjoj Normandiji. Donja Normandija je poznata po velikom broju pisaca iz ove regije. Poznati pisci koji su pisali na francuskom su: Guy de Maupassant, Marcel Proust, Jules Barbey d'Aurevilly, Gustave Flaubert i Madame Bovary. Također postoji i određen broj pisaca koji su pisali na normandijskom jeziku, najpoznatiji su: Alfred Rossel, Louis Beuve i Côtis-Capel. Poznati glazbeni kompozitor Erik Satie je također rodom iz ove regije. Slikar Jean-François Millet je također jedna od poznatih osoba iz Donje Normandije.

Vanjske veze uredi

Šablon:Regije Normandije
  Deo Vikipedije posvećen temama vezanim za Francusku.