Dongseong od Baekjea

Dongseong od Baekjea (?-501, vl.. 479-501[1]) je bio 24. po redu kralj države Baekje, jednog od Tri kraljevstva Koreje.

Dongseong od Baekjea
Hangul동성왕
Hanja東城王
Revidirana romanizacijaDongseongwang
McCune–ReischauerTongsǒngwang

Bio je sin Gonjija, mlađeg brata kralja Munju koji se u državu Baekje vratio godine 477. nakon vijesti da je tadašnja prijestolnica Baekjea pala pod vlast države Goguryeo. Gonji je iste godine umro, i pretpostavlja se, da je isto kao i brat Munju, ubijen od strane generala Hae Gua. Historičari pretpostavljaju da je Dongseong na prijestolje došao nakon što je klan Jin porazio Hae Gua; prethodni kralj Samgeun je umro bez djece.

Dongseong je za vrijeme svoje vladavine nastojao ojačati državu oslabljenu nakon gubitka prijestolnice. U tu je svrhu sagradio nekoliko tvrđava, predstavnike lokalne aristokracije doveo na dvor. Godine 484. je, pak, poslao tributarnu misiju na dvor kineske dinastije Južni Qi. Godine 493. je ženidbom za plemkinju iz države Silla 493. sklopio savez s kojim je godine 495. ratovao protiv Goguryeoa. Godine 498. je anektirao kraljevstvo Tamna na otoku Jeju koristeći kao izgovor neplaćanje vazalskog danka.

Prema Samguk Sagiju godine 499. je zemlju pogodila velika glad, ali je kralj to ignorio, odavši se rasipničkom životu na dvoru. Međutim, pokušaj da slomi moć lokalnih klanova protjerivanjem plemića po imenu Baek Ga je izazvao pobunu u kojoj je ubijen. Naslijedio ga je kralj Muryeong.

Izvori uredi

  1. by the translators of Il-yeon's: Samguk Yusa: Legends and History of the Three Kingdoms of Ancient Korea, translated by Tae-Hung Ha and Grafton K. Mintz. Book Two, page 124. Silk Pagoda (2006). ISBN 1-59654-348-5
Kraljevske titule
Prethodi:
Samgeun od Baekjea
Kralj države Baekje
479 - 501
Slijedi:
Muryeong od Baekjea