Paja Patak, Pajo Patak ili Paško Patak (engl. "Donald Duck") (9. lipnja 1934.) američki je animirani lik patka, jedan od najpoznatijih kreacija animatora Walta Disneya.

Paško Patak je simpatični, šašavi, ponekad čak i psihotični patak, koji zrači velikim šarmom.

Ima žuti kljun, nos i stopala, a odjeven je u mornarsku majicu i kapu. Problem je što nema hlača.

Sretan je i zadovoljan, ali ima naglu narav. "Rođen" je 9. lipnja 1934. godine, debitiravši u crtiću "Mudra mala kokoš". Prvi samostalni nastup, tj. crtić samo o njemu, prikazan je 9. siječnja 1937. godine. Tamo se pojavljuje i Vlatka Patka (engl. Daisy Duck), njegova družica. Vlatka je neudana, a Paško joj udvara. To je još jedan razlog, zašto ga u Skandinaviji ne vole. U nekim crtićima mu se pridružuju i tri nestašna nećaka koji svojom inteligencijom nadmašuju ujaka Paška te ga time uvlače u svoje nestašluke ili ga iskorištavaju u svoju korist.

Prije 1941. godine već je imao oko 50 crtića, a od 1941. do 1965. godine snimio ih je još preko 100. Nominiran je osam puta za nagradu Oscar koju 1943. osvaja. Snimio je i šest crtanih filmova o vojsci, ali to je bilo za vrijeme Drugog svjetskog rata. Od njegovog debitiranja 1934. pa do 1985. glas mu je posuđivao glumac Clarence Nash. 1985. Nash je umro od leukemije i zamijenio ga je animator Tony Anselmo, kojeg je Nash osobno trenirao za ulogu Paška. Paško Patak je snimio obrazovne, ali i igrane filmove. Nastupao je i u TV-serijama. Po njemu su napravljeni i stripovi. Lik je i u videoigrama. Uživa u životu i ne trpi agresiju.

Kao karakterni lik animiranih filmova Paško Patak se sviđa i odrasloj populaciji, zbog svojih normalnih ljudskih osobina koje duboko izražajno proživljava i ne skrivajući se sam ljudski normalno reagira na strah, prijetnju, ljutnju, napad, ljubav... i prema svim osjećajima nije "animirano" lažan.

Vanjske poveznice uredi