Don Juan (film, 1926)

(Preusmjereno sa Don Juan (1926 film))
Don Juan
Režija Alan Crosland
Producent Warner Brothers
Scenario Maude Fulton(međutitlovi)
Bess Meredyth(scenario)
Uloge John Barrymore
Mary Astor
Warner Oland
Muzika William Axt
David Mendoza
Fotografija Byron Haskin
Montaža Harold McCord
Distribucija Warner Bros.
Datum(i) premijere
6. august 1926 (1926-08-06)
Trajanje 110 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik nijemi film
engleski međutitlovi

Don Juan je američki crno-bijeli nijemi historijski film snimljen 1926. godine u režiji Alana Croslanda, najpoznatiji po tome što je označio početak tranzicije Hollywooda sa nijemog na zvučni film.

Radnja, temeljena na legendi o slavnom zavodniku Don Juanu, je smještena u Rim na prijelazu iz 15. u 16. vijek. Naslovni protagonist, čiji lik tumači John Barrymore je španski plemić koji sluša savjet svog oca da žene zavodi bez ikakvih obaveza, sve dok se ne zaljubi u lijepu Adrianu Della Varnese (čiji lik tumači Mary Astor). Film se odlikovao spektakularnim akcijskim scenama, a poznat je i po tome što u njemu Barrymoreov lik ljubi čak 191 različitih žena, što predstavlja rekord u historiji filma[1].

Historičarima je, međutim, daleko zanimljiviji kao prvo cjelovečernje ostvarenje napravljeno uz pomoć Vitaphonea, sistema koji je sinkronizirao snimanje slike i zvuka, i tako omogućio zvučni film. Studio Warner Bros. je sa tim sistemom eksperimentirao prethodnih godinu dana, ali se za potrebe filma zadovoljio tek time da na filmsku vrpcu zabilježi muziku i zvučne efekte. Prilikom svečane premijere 6. augusta 1926. u New Yorku je, pak, pred sam Don Juan prikazano nekoliko kratkih zvučnih filmova koji su sadržavali govor. Reputaciju "pravog" zvučnog filma će dobiti tek Pjevač jazza čija je premijera održana godinu dana kasnije.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi